Catalunya i Aragó acosten posicions sobre l'art sacre però segueixen enfrontats

Els consellers de Cultura dels dos governs es reuniran aquest dijous per intentar resoldre un conflicte que ja dura més de dues dècades

À.Ll / ACN
23 de febrer del 2016
Actualitzat a les 11:18h
Puigdemont i Lambán s'han reunit aquest dilluns
Puigdemont i Lambán s'han reunit aquest dilluns | Patricia Mateos
El president del Govern, Carles Puigdemont, i el seu homòleg aragonès, Javier Lambán, han constatat aquest dijous les diferències que els separen en el cas dels béns religiosos que l'Aragó reclama a Catalunya. Els consellers de cultura d'ambdós governs, Santi Vila i Maite Pérez, es reuniran el proper dijous a Saragossa per mirar de desbloquejar un conflicte que data de fa dues dècades i que ha provocat que la relació entre les dues administracions hagi estat "inexistent" des de fa sis anys, en paraules del president aragonès.

En la roda de premsa posterior a la reunió, Lambán ha recordat que la justícia ha donat la raó a l'Aragó en nombroses sentències i que els polítics s'haurien de limitar a complir-les. "La política hauria d'intervenir el mínim possible en el compliment de les sentències", ha insistit. Segons ell, la tornada dels béns, tant els dipositats al Museu de Lleida com al MNAC de Barcelona, és una qüestió "d'estricta justícia, tal com venen demostrant els tribunals".

Un conflicte triple

El conflicte entre els governs català i aragonès és triple. D'una banda, els 113 objectes d'art sacre que hi ha a Lleida, d'una altra, els murals del Monestir de Sixena que s'exhibeixen al MNAC i, per últim, les 97 peces venudes o cedides a la Generalitat repartides entre Barcelona i Lleida. L'Aragó fins i tot va deixar de participar en l'Euroregió Pirineus-Mediterrània durant una època com a protesta. La reunió del proper dijous hauria de servir per acostar posicions sobre un tema que s'allarga des de fa dues dècades.

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha reconegut que l'art sacre és un dels punts de desacord que s'ha posat de manifest durant la reunió entre Puigdemont i Lambán. Munté ha recordat que aquest és un tema "judicialitzat" i que la Generalitat ha adoptat una sèrie de mesures per preservar la presència d'aquests obres a Catalunya.

Ha explicat que els presidents han abordat especialment la qüestió de les peces del Monestir de Sixena que s'exposen al MNAC. Malgrat les discrepàncies, la portaveu ha posat en valor la voluntat de diàleg entre ambdós governs, que es demostra, ha dit, en la trobada que es produirà entre els consellers de Cultura aquest dijous.