La Paeria aposta per un nou sistema de gestió unificada dels equipaments i edificis municipals

El consistori preveu reinvertir l'estalvi que s'obtingui en les diferents instal·lacions municipals

ACN
19 de febrer del 2016
Actualitzat a les 19:37h
Un ple de la Paeria
Un ple de la Paeria | Àlvar Llobet
La Comissió Informativa d'Hàbitat Urbà, Rural i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Lleida ha informat aquest divendres del nou sistema de gestió conjunta dels 220 edificis i equipaments municipals de la capital del Segrià, una iniciativa que permetrà unificar, per primera vegada, la gestió de tots els equipaments públics –de caràcter educatiu, esportiu, cívic, social o cultural- amb l'objectiu, d'una banda, de millorar la gestió diària dels equipaments i, de l'altra, contribuir a l'estalvi i l'eficiència energètica.

El tinent d'alcalde i regidor d'Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha destacat que "l'estalvi que es preveu aconseguir -que s'està quantificant-, es planteja en clau de reinversió". En aquest sentit, ha explicat que el que la Paeria estalviï en consums es podrà reinvertint en els diferents equipaments.
 
L'Ajuntament de Lleida es fixa com a objectiu la reducció del consum energètic dels edificis i equipaments municipals gràcies a un concurs d'integració de la gestió i la prestació conjunta del servei de manteniment, neteja i gestió energètica dels edificis municipals.

La Comissió Informativa d'Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, celebrada aquest divendres, ha informat de la integració d'aquests serveis amb la voluntat d'aconseguir una major eficiència dels recursos, tant pel que fa al control de consums energètics, d'aigua i recollida dels residus com el control de l'eficiència i del rendiment de les instal·lacions municipals.

Larrosa ha posat de manifest l'equip de govern municipal "creu fermament en una ciutat més verda i sostenible" i, per aquest motiu, ha explicat que la Paeria invertirà inicialment 100.000 euros per impulsar una "ambiciosa" política global d'estalvi en subministraments d'aigua, llum i gas, que s'acompanyarà també de promoció d'incentius fiscals, un reg més eficient i la potenciació de les energies verdes i sistemes de control energètic.

Aquesta iniciativa és un pas més en l'aposta de l'Ajuntament de Lleida d'implantar un model de ciutat gestionada de manera intel·ligent, "que fa explícit el compromís de la ciutat en la lluita contra el canvi climàtic", segons el tinent d'alcalde. Un programa informàtic permetrà donar eficiència màxima a la gestió del servei, treballant de manera transversal, optimitzant els recursos, informatitzant totes les dades i generant sinèrgies.

El programa ha de permetre, a més, la monitorització de les instal·lacions dels edificis, sent una eina clau per a l'anàlisi de les actuacions que realitzarà la Paeria amb l'objectiu d'aconseguir edificis 'green', és a dir, que siguin gestionats de forma sostenible -utilització d'energia mínima, energia de fonts renovables, materials i productes sostenibles, estalvi d'aigua o recollida selectiva- per aconseguir que tinguin baixes emissions.

L'Ajuntament de Lleida treballa amb l'objectiu de reduir les emissions provinents de les seves pròpies instal·lacions i activitats. Cal tenir en copte que l'estalvi i l'eficiència energètica constitueixen un element fonamental per disminuir les emissions de C02 i, concretament, els consums dels edificis i equipaments municipals representen aproximadament un 60% dels consums energètics totals dels serveis municipals de la Paeria.

Per tant "existeix en l'actualitat un gran potencial d'actuació d’estalvi que cal contemplar en el plec com una actuació genèrica unificada i en consonància amb els serveis de manteniment i neteja", segons ha explicat Félix Larrosa.

Aprovació de la campanya de manteniment de camins de l'Horta

La Comissió també ha aprovat la campanya de manteniment de camins de l'Horta de Lleida per a l'any 2016, que compta amb un pressupost de 177.000 euros i preveu la revisió de camins, els treballs de manteniment i desbrossament i la millora de la senyalització, entre altres actuacions.

La campanya inclou la inspecció i arranjament de 230 quilòmetres de camins asfaltats i 200 més de camins de terra. També es portarà a terme desbrossament i neteja de cunetes en uns 500 quilòmetres de camins, sobretot en els punts on es limiti la visibilitat de la via o comporti un perill per a la circulació dels vehicles.