Manuel de Pedrolo

Nascut a la Segarra, és un dels escriptors més prolífics de les lletres catalanes | Va cultivar tota mena de gèneres literaris, si bé va destacar per les seves novel·les, sovint enfocades en temes com la solitud, la incomunicació o la vida sense sentit

Redacció
18 de febrer del 2016
Actualitzat a les 14:04h
Manuel de Pedrolo
Manuel de Pedrolo
- Manuel de Pedrolo i Molina neix a l'Aranyó, a la comarca de la Segarra, l'1 d'abril de l'any 1918. La seva era una família de propietaris rurals procedents de Cervera que s'havia traslladat a aquest petit municipi per dificultats econòmiques. La seva infantesa la passa a Tàrrega.

- Volia ser metge, però l'esclat de la Guerra Civil li canvia el destí. És enviat a la branca d'artilleria de l'Exèrcit Popular, i lluitarà en diversos punts de la geografia catalana i espanyola. És en aquest context que escriu la seva primera novel·la.

- Un cop llicenciat del servei militar de postguerra a Valladolid, pot tornar a Catalunya, on realitza diverses feines, entre elles, la d'investigador privat. A meitats dels anys 40, però, la seva vocació literària comença a guanyar terreny en la seva vida. Fa d'assessor literari, traductor, corrector de textos i altres feines editorials, i l'any 1949 publica el seu primer llibre, "Ésser en el món".

- És a partir de la dècada dels 50 quan comença a entrar en contacte amb els cercles literaris catalans. El 1954 guanya el premi Joanot Martorell per la novel·la "Estrictament personal", i també obre una carrera com a dramaturg. Pedrolo ja no pararà d'escriure, i amb els anys va tocant nombrosos pals literaris com poesia, novel·la, teatre o assaig.

- L'obra de l'escriptor supera de llarg el centenar de títols, però on més destaca el seu treball, en qualitat i en quantitat, és en la novel·la: la solitud, la incomunicació o la vida sense sentit són temes a partir dels quals fa pivotar els seus textos. La seva obra més llegida, i també la més venuda, ha estat, i ho continua sent, "Mecanoscrit del segon origen".

- Malgrat la seva prolífica creació, el ritme de publicacions no sempre respon a la seva oferta, sobretot perquè, a causa de la censura, moltes de les seves novel·les no poden ser publicades en el mateix moment que les escriu. A partir de 1963, començar un cicle ambiciós pel seu plantejament. Es tracta de la sèrie inacabada "Temps Obert", de la qual escriu onze novel·les, amb un mateix personatge de protagonista, Daniel Bastida.

- Atret per la novel·la de gènere policíac, tot i que no s'hi dedica especialment com a autor, acaba dirigint la col·lecció La Cua de Palla, d'Edicions 62, una col·lecció que reuneix els mestres del gènere com Hammett, Chandler o Simenon i que compta amb traductors com Joan Oliver o Maria Aurèlia Capmany.

- Pedrolo sempre va deixar clars els seus postulats polítics a favor de la independència de Catalunya, i va ser molt crític amb alguns dels partits catalans dels 70 i 80. Molts articles de premsa recullen durant aquests anys les seves tesis polítiques, morals i cíviques.

- La seva feina com a escriptor es veu recompensada en diferents ocasions amb premis literaris com el Víctor Català, el Sant Jordi o el Prudenci Bertrana. El 1979 és guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

- El 26 de juny de 1990, a causa d'un càncer, Manuel de Pedrolo mor a la ciutat de Barcelona.