Fauna

Un nou ós bru s'alliberarà el mes de maig al Pirineu

Es buscaran les complicitats de tots els sectors perquè el projecte sigui exitós | El nou mascle prendrà el relleu de Pyros

per ACN , 18 de febrer de 2016 a les 09:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Socis del projecte PirosLife reunits a Llavorsí. Foto: ACN


Els socis del projecte PirosLife s'han reunit aquest dimarts a Llavorsí per ultimar els detalls de l'alliberament d'un nou ós bru al Pirineu. Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals, ha anunciat que l'alliberament d'un mascle jove d'ós es farà al mes de maig d'aquest 2016 amb l'objectiu d'acabar amb els problemes de consanguinitat i assegurar la diversitat genètica de la població.


De moment, es desconeix el lloc exacte de l'alliberament. Els tècnics seran els encarregats de determinar la millor ubicació entre les diferents peticions que tenen. Aquest nou mascle ha de prendre el relleu de Pyros, introduït el 1997 i que ja ha arribat a una edat molt avançada. Pyros és el progenitor de bona part dels óssos que nascut al Pirineu des de la primera reintroducció.

Segons ha explicat Miralles, durant les properes setmanes es buscaran les complicitats de tots els sectors del territori perquè el projecte sigui un èxit. En aquest sentit, es començarà a treballar per informar i coordinar tots els agents del territori, des dels ramaders fins al sector del turisme. Miralles ha dit que es tracta d'un projecte sòlid que el territori se l'ha de fer seu i ha afegit que s'ha de generar un clima d'acceptació i coexistència.


El sector ramader, reticent

Pel que fa al sector ramader, un dels més reticents a l'alliberament d'un nou exemplar d'ós, Miralles ha dit que sí que s'han de millorar coses com agilitzar el pagament de les compensacions en cas danys i ha ressaltat les moltes coses que s'han fet per evitar aquests danys. Miralles ha enumerat l'agrupació de ramats, les cabanes de pastor o entregar gossos protectors de ramats com a exemples de prevenció de danys.


Durant els anys 2014/15 el director general de Polítiques Ambientals ha dit que no s'ha detectat cap dany a ramats del Pallars Sobirà per atacs de l'ós. Aquestes xifres corroboren que els mecanismes de prevenció funcionen. A la reunió d'aquest dimarts hi ha assistit tots els socis del projecte PirosLife (Generalitat de Catalunya, Conselh Generau d'Aran, Universitat de Lleida i Fundación Oso Pardo).

 

Participació