El públic reconeix Els Catarres, Aspencat i Ebri Knight als Premis Enderrock 2016

Blaumut, Txarango, Els Amics de les Arts i La Raíz, també premiats en pop-rock | Roger Mas, Gemma Humet i Joan Rovira, els guardonats en cançó d’autor | Els guardons de públic i crítica es lliuraran el 3 de març al Teatre Municipal de Girona

Foto de família amb els premiats del Premis Enderrock 2016
Foto de família amb els premiats del Premis Enderrock 2016 | ACN
Redacció
17 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:04h
Amb tres premis (Millor disc i portada per Big Bang, i millor lletra per En peu de guerra), Els Catarres han tornat a ser el grup més guardonat dels Premis Enderrock 2016 per votació popular, tal com ja va passar l'any 2014. Enguany, però, el grup d'Aiguafreda comparteix protagonisme amb els valencians Aspencat i Ebri Knight, amb dos guardons respectivament, i Blaumut, que ha estat distingit com a Millor artista.

Els Premis Enderrock 2016 – XVIII Premis de la Música Catalana, que es lliuraran el 3 de març al Teatre Municipal de Girona, han guardonat una vintena d’artistes en una de les edicions més repartides dels darrers anys, i amb una participació del públic un deu per cent més alta que en la darrera edició, arribant a comptabilitzar 18.000 vots. Txarango, Els Amics de les Arts, La Raiz, Roger Mas, Gemma Humet, Joan Rovira, Toni Solà o Jordi Savall també han estat premiats.

El grup més guardonat d’aquesta edició dels premis ha estat Els Catarres, amb els premis a Millor disc de pop-rock 2015, millor lletra i millor portada. Aspencat i Ebri Knight han aconseguit dos premis cadascun. El tema Música naix de la ràbia d’Aspencat ha estat premiat com a millor cançó de pop-rock i com a millor clip musical per votació popular. Per la seva banda, en la categoria de folk, Ebri Knight ha arrasat amb el Millor disc, Foc!, i millor cançó amb Foc.

Blaumut, millor artista de l'any

La votació popular també ha premiat Blaumut com a Millor artista de l’any i els valencians La Raíz com a millor artista en llengua no catalana. Per la seva banda, Txarango ha estat premiat amb el Millor directe i l’àlbum 10 anys d’Els Amics de les Arts com a millor DVD musical. "Enguany els premis dibuixen un panorama que mostra un gran canvi de tendència del públic, que aposta pel mestissatge, així com fa uns anys va ser el pop-rock. És important tenir-ho en compte", ha valorat el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau.

En cançó d’autor els vots populars han anat a Gemma Humet com a Millor disc (Si canto enrere) i a Roger Mas per la millor cançó (Ella té un cel als ulls). L’artista revelació ha estat el cantautor de les Terres de l’Ebre Joan Rovira. El millor disc de jazz del 2015 per votació popular ha estat per The Heart of Jazz, de Toni Solà. En música clàssica, els vots del públic han atorgat el premi al millor disc per Les éléments, de Jordi Savall i Le Concert des Nations. I per últim, el millor disc per a públic familiar ha recaigut en Arkandú del Club Super3. La millor sala de concerts és la Sala Apolo, segons la votació popular.

El dia de la gala també es lliuraran el Premi a la trajectòria per Els Pets, en motiu dels 30 anys de carrera, i el Premi Enderrock Estrella 2016 a l’esdeveniment musical de l’any per a Sopa de Cabra, pels 25 anys del llançament del disc Ben endins, l’àlbum més venut de la història del rock català (110.000 còpies), coincidint amb la seva tornada als escenaris amb un nou disc, que els ha convertit de nou en grup més taquiller i disc més venut. A més, s’atorgarà el XIV Premi Joan Trayter a millor productor i arranjador musical per a Tomàs Robisco.

Quart any al Teatre Municipal de Girona

La gala de la XVIII edició dels Premis Enderrock 2016 se celebrarà dijous 3 de març al Teatre Municipal de Girona, per quart any consecutiu. A banda dels premis de votació popular, allà es lliuraran també una sèrie de reconeixements a la indústria musical. Enguany, Enderrock ha reconegut a els segells BCore Disc pels seus 25anys, i a Música Global i Ventilador Music en el seu vintè aniversari.

També ha distingit la tasca de l’oficina de producció i contractació Batall Produccions (25 anys), els festivals Acampada Jove (20 anys) i popArb (que va celebrar 11 edicions fins el 2015) i la revista musical Ruta 66 (30 anys). En motiu del seu desè aniversari, també ha estat reconeguda la xarxa de Cases de la Música i la sala barcelonina Heliogàbal, que compleix vint anys i lluita per mantenir la seva programació en directe.

Els Premis de la Crítica es van fer públics al número de gener de la revista Enderrock i també es lliuraran en el marc de la Nit Enderrock. La publicació va premiar Obeses (millor artista 2015), Adrià Puntí amb La clau de girar el taller (millor disc en català 2015), Xarim Aresté per La rosada (millor disc de pop-rock), Déu vos guard de Trau (millor disc revelació), Pau Figueres de Pau Figueres (millor disc de folk / noves músiques), Santa ferida de Ferran Palau (millor disc de cançó), Bird Eyes de Núria Graham (millor disc en llengua no catalana), And Now for Something Completely Different de Gabriel Amargant Quintet (millor disc de jazz) i La viola d’or (millor disc de clàssica).