CiU exigeix a la Paeria que compleixi el contracte de l'enllumenat públic per acabar amb els punts foscos

El grup municipal presenta una proposta per recuperar la llum als carrers de Lleida

Redacció
17 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:17h
Postius amb Gisbert i Cerdà
Postius amb Gisbert i Cerdà | CiU
El Grup Municipal de Convergència i Unió ha presentat una proposta davant la Comissió d'Urbanisme amb l'objectiu de recuperar la llum als carrers de Lleida. La iniciativa arriba després que els regidors convergents hagin rebut més de 500 queixes ciutadanes que van motivar la posada en marxa de la campanya Lleida Fosca per analitzar les necessitats d'enllumenat de tots els barris de la ciutat. El resultat d'aquesta iniciativa ha permès detectar 200 punts foscos a la ciutat que estan per sota dels mínims d'intensitat legalment recomanats.

El portaveu del Grup Municipal de CiU, Paco Cerdà, reitera la necessitat que l'equip de govern de la Paeria exigeixi el compliment estricte del contracte de l'enllumenat públic per garantir una il·luminació adequada i contribuir a la seguretat de la via pública.
El servei es va privatitzar l'any 2014 amb l'objectiu de renovar tots els punts de llum de la ciutat que no estaven modernitzats en el primer any de contracte per tal de millorar el 87% dels punts de llum existents.

Una altra finalitat era generalitzar l'ús de la llum LED a la ciutat per aconseguir reduir el consum elèctric, una major eficiència energètica i un estalvi d'1,2 milions d'euros anuals.
Tanmateix, l'equip de govern de l'Ajuntament de Lleida no ha complert amb els compromisos expressats per justificar l'externalització del servei perquè "ni ha hagut cap millora econòmica, ni els lleidatans hem vist incrementada la qualitat lumínica dels carrers", subratlla Postius.

Cerdà precisa que "a hores d'ara són moltes les persones, entitats i col·lectius que se'ns queixen contínuament de la manca de llum a la seva zona, i aquesta deficiència es tradueix en falta de seguretat, de neteja i de problemes viaris".

Proposa un sistema de telegestió independent

Per tot plegat, el Grup Municipal de CiU proposa, en compliment dels acords contractuals, que l'Ajuntament de Lleida garanteixi instal·lar un sistema de telegestió independent a l'existent (anomenat GESTIOLLUM) en tots els quadres d'enllumenat, en les condicions i terminis que estableix el Plec de Condicions, per tal d'implantar tecnologies Smart City.

També es demana que es faciliti un mapa lumínic actual de la ciutat on s'hi indiquin les intensitats lumíniques a l'eix de la calçada; un pla de manteniment preventiu i de les inspeccions de la instal·lació amb el corresponent calendari d'actuacions i també el calendari real i viable de les inspeccions tècniques periòdiques de les instal·lacions.

Així mateix, s'insta a incorporar al web les inspeccions dels corresponents punts de llum i a realitzar la neteja dels papers, graffitis, enganxines a les columnes, llumeneres i armaris dels quadres elèctrics.

Per una altra part, es demana a l'equip de govern que s'etiquetin els punts de llum amb una numeració adequada per ser identificats i incloguin un número de telèfon gratuït 900 per avaries i que aquest número de telèfon es pugui subrogar un cop finalitzat el contracte.

Igualment, s'insta a detallar les tasques actuals de la Brigada Municipal d'electricitat, com es supervisa el compliment del contracte i si els mitjans materials, vehicles o locals que disposen són adequats a la seva activitat.

D'altra banda, es pregunta a l'equip de govern com es preveu garantir la realització de les tasques del responsable tècnic del contracte, atès que el Cap de la Secció d'Electricitat, està pendent de jubilació i quins requisits de solvència tècnica i experiència es requereix per a aquesta tasca.

També, per últim, s'insta a justificar com es gestiona el percentatge de control tècnic i econòmic del contracte, que segons la licitació era d'un 2% del import anual de licitació, que s'augmentà en millores i com es durà a terme l'assessorament en el seguiment del contracte i control de qualitat.