Animac celebra els 20 anys amb les dones com a protagonistes

La Mostra ha rebut enguany 700 pel·lícules de 66 països, unes 200 més que l'any anterior

ACN
16 de febrer del 2016
Actualitzat a les 0:54h
La directora de Caixafòrum i d'Animac, amb Àngel Ros
La directora de Caixafòrum i d'Animac, amb Àngel Ros | Laura Cortés
La Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya celebra el seu vintè aniversari amb les dones com a protagonistes. Se celebrarà del 25 al 28 de febrer a Lleida i durant aquests quatre dies es projectaran 211 curts i 5 llargmetratges d'animació. Enguany la Mostra ha rebut 700 pel·lícules de 66 països, unes 200 més que l'any anterior. Segons la organització, el llargmetratge estrella d'enguany serà l'estrena en primícia tant a Catalunya com a l'Estat de 'Tout en haut du monde', de Rémy Chayé (premi de l'audiència a Annecy 2015) i el documental animat de producció polonesa 'Magic Mountain', d'Anca Damian.

La sessió inaugural serà el dijous 25 de febrer al teatre de la Llotja a les 20.30h sota el títol 'Future is Female', amb alguns dels millors curtmetratges internacionals de dones animadores, com 'Haircut', de Virginia Mori, o 'Limbo Limbo Travel', de Zsuzsanna Kreif i Borbála Zetényi. El Premi a la Trajetòria professional s'atorga enguany a l'animadora catalana Pepita Pardell.

Animac ha centrat la programació d'enguany en el talent femení. La Mostra vol celebrar la presència cada cop més important de la dona en el món de l'animació i, alhora, posar de manifest els camps en els quals queda recorregut per fer. Per aquest motiu, la convidada especial d'enguany és Regina Pessoa.

La realitzadora portuguesa és una de les autores clau de la nova animació independent. Formada en l'entorn de les Belles Arts i la il·lustració, és autora de la trilogia sobre la infantesa que inclou els premiats films 'A noite', 'Tragic Story with Happy Ending' i 'Kali the Little Vampire' creats amb tècniques a cavall entre l'animació i el gravat.

Pel que fa a les realitzadores convidades a Animac 2016 es comptarà amb Anca Damian, autora romanesa i directora del llargmetratge 'Magic Mountain', i amb l'autora belga An Vrombaut, creadora de la sèrie infantil anglofrancesa (emesa per TV3) Carrer del zoo, 64, una de les sèries europees més venudes de tots els temps.

Pepita Pardell, premi a la trajectòria professional

El premi a la trajectòria professional s'atorga enguany a l'animadora catalana Pepita Pardell. La mostra dóna continuïtat a aquest guardó, que es va iniciar l'any passat, fent un reconeixement a una de les figures femenines que fa més temps que treballa en el món de l'animació. Va començar la seva carrera treballant a Garbancito de la Mancha (Arturo Moreno, 1945) que fou la primera pel·lícula d'animació de l'Estat.

La directora de l'Animac, Carolina López, ha explicat que Pepita Pardell representa totes aquelles dones que han aconseguit formar part de la indústria de l'animació i que no han estat prou reconegudes.

López ha afegit que només el 10% de les realitzadores d'animació són dones i que enguany a la inauguració es projectaran diversos curtmetratges dirigits o escrits per dones, perquè és el terreny on més representació han aconseguit, tot i que espera que cada vegada siguin més presents a tots els àmbits del procés creatiu.