​Protecció Civil demana prudència per nevades i fort vent al Pirineu

Són necessàries les cadenes per circular pel Port de la Bonaigua

ACN / Redacció
15 de febrer del 2016
Actualitzat a les 10:27h
Una llevaneu treballant al Port de la Bonaigua, en imatge d'arxiu
Una llevaneu treballant al Port de la Bonaigua, en imatge d'arxiu | ACN

Una llevaneu treballant al Port de la Bonaigua, en imatge d'arxiu. Foto: ACN


La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat demana incrementar la precaució aquest dilluns davant una situació meteorològica adversa que està portant fort vent al Pirineu i especialment al Prepirineu, coincidint amb nevades abundants a la meitat occidental del Pirineu. Per això, s'ha emès una Prealerta per les afectacions que es puguin derivar de les ventades previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya.

L’episodi de vent, que serà de component nord començarà al matí, reforçant-se durant el dia, arribant el seu màxim a partir del migdia i durant la vesprada i nit. El vent perdrà intensitat dimarts. Les comarques més afectades seran les de vessant sud dels Pirineus i són: Pallars Jussà, Noguera, Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà, punts on es poden superar els 90 km/h.

Les comarques de la Vall d’Aran, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Cerdanya també es veuran afectades per l’episodi de vent però en menys intensitat, tot i que localment també poden patir ràfegues importants. Protecció Civil demana molta precaució en qualsevol activitat de muntanya i en general al medi natural i restringir-les en funció de l’evolució del fenomen.

Intensificació de les nevades
 
Davant les afectacions que es poden derivar de les nevades abundants previstes pel Servei meteorològic de Catalunya al Pirineu més Occidental, Protecció Civil també ha emès una Prealerta per nevades a Catalunya. La nevada ha començat aquesta matinada a les comarques de la Vall d’Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça, i s'intensificarà a partir del migdia i fins la nit. Dimarts anirà disminuint d’intensitat.

En tot l'episodi es poden acumular 20 centímetres per sobre dels 1.000 metres i els 40 centímetres per sobre dels 2.500. Per sota dels 1.000 metres s’acumularan més de 5 centímetres de neu. L’episodi serà extens en tota l’àrea afectada. Cal tenir precaució en les activitats a l’aire lliure ja que el vent que bufarà podrà aixecar la neu i provocar puntualment el fenomen del torb o borrufa.

Cadenes al Port de la Bonaigua

La neu caiguda aquesta passada matinada obliga a circular amb cadenes per la C-28, al Port de la Bonaigua, des de la cruïlla de Sorpe fins a Vaquèira.