Rosselló i Torrefarrera es plantegen restringir el pas de ciclistes pels boscos municipals en dies de caça

Volen evitar "mals majors" després de l'aparició de trampes en camins per obstaculitzar el pas d'aficionats a la bicicleta

Imatge del filferro amb punxes lligat entre arbre i arbre al Rosselló
Imatge del filferro amb punxes lligat entre arbre i arbre al Rosselló | ACN
À.Ll / ACN
11 de febrer del 2016
Actualitzat a les 19:17h
Els ajuntaments de Rosselló i Torrefarrera, al Segrià, han decidit coordinar-se per regular l'ús dels boscos municipals per part de ciclistes i caçadors. Dimecres vinent han convocat una reunió conjunta amb els clubs i els vedats a l'Ajuntament de Torrefarrera. Els alcaldes donen per fet que caldrà elaborar ordenances que estableixin qui i quan té prioritat per moure's per la zona.

Una opció podria ser restringir la circulació dels ciclistes pel bosc municipal durant els dies de caça. L'objectiu, afirmen, és acabar amb el conflicte entre els dos col·lectius i evitar "mals majors" després de l'aparició de trampes en camins de Rosselló per obstaculitzar el pas d'aficionats a la bicicleta.

Les trampes trobades han encès les alarmes

L'últim episodi que va fer encendre totes les alarmes va tenir lloc el 29 de gener, quan un grup de ciclistes va trobar enmig d'un sender de la serra de Rosselló un filferro amb punxes lligat d'un arbre a un altre i situat a un metre de terra. Els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació després de rebre la denúncia.

Però el conflicte no és nou. La preocupació del col·lectiu d'aficionats a la bicicleta per les trampes fa temps que dura ja que asseguren que s'han trobat troncs i rocs obstaculitzant el pas en reiterades ocasions.

Ciclistes i caçadors, una relació difícil

La serra en qüestió és un vedat de caça i la relació entre caçadors i ciclistes s'ha anat enrarint. Fins i tot el consistori de Rosselló va decidir mediar per frenar el conflicte i va estipular que els dijous, els diumenges i els festius la serra podria ser utilitzada principalment pels caçadors i que els ciclistes mirarien de no anar-hi per no entorpir la cacera. Això no obstant, segons l'Ajuntament, com que la serra és molt a prop de Lleida hi ha gent de fora del municipi que també hi va i no tothom és coneixedor d'aquesta regulació.

Segons l'alcalde de Rosselló, Josep Abad, precisament la proximitat amb la ciutat de Lleida fa que Rosselló i Torrefarrera comparteixin aquesta problemàtica i, per tant, han considerat convenient afrontar-la conjuntament.

Els alcaldes volen escoltar les dues parts i mirar d'arribar a un acord però ara per ara l'opció que veuen més probables és que s'hagi d'acabar regulant l'ús d'aquestes zones de titularitat municipal a través d'ordenances. "Lògicament s'ha de regular abans que no passi alguna cosa que ens n'hàgim de penedir", ha assegurat.

L'alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, recorda que els ciclistes "volen fer és de l'espai com no pot ser d'una altra manera" i els caçadors " també tenen un vedat i uns permisos". Això ha portat a enfrontaments i ara, segons Latorre, "cal intentar trobar la manera de fer compatible l'ús de l'espai o almenys intentat evitar aquests conflictes amb una regulació". "Sempre que en un tema hi ha d'entrar la normativa és perquè hi ha un problema, sinó les coses no cal regular-les", afirma.

La reunió es farà dimecres 17 de febrer a les set de la tarda a l'Ajuntament de Torrefarrera.