La Diputació invertirà 6,2 milions en equipaments per als estudis de Veterinària a Lleida

L'organisme pagarà la construcció d'un edifici de quiròfans a Torrelameu i un aulari al Campus de l'ETSEA

Reñé, amb Roberto Fernández i Ramon Roca
Reñé, amb Roberto Fernández i Ramon Roca | Salva Miret
À.Ll / ACN
09 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:45h
La Diputació de Lleida finançarà amb 6,2 milions d'euros la inversió necessària perquè la Universitat de Lleida (UdL) pugui desenvolupar amb totes les garanties necessàries el doble grau de Veterinària i Ciència i Salut Animal, que imparteix des d'aquest curs. Es tracta d'un edifici destinat a quiròfans que s'ubicarà al costat del CREBA de Torrelameu (Noguera) i d'un aulari que es construirà al Campus de l'ETSEA, a Lleida, a més d'un quiròfan mòbil.

Posteriorment, la diputació lleidatana cedirà l'ús d'aquestes instal·lacions a la UdL per un termini de 50 anys. La previsió és que els dos equipaments estiguin operatius durant el 2017 per tal de donar servei als estudis de Veterinària. La col·laboració de les dues institucions, però, vol anar més enllà i aposta per la creació d'un clúster pecuari al territori amb la implicació també d'empreses privades.

L'acord institucional, que es traslladarà pròximament en un conveni marc, vol aprofitar les sinèrgies i el potencial de les instal·lacions del Centre d'Estudis Porcins i del Centre de Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA), que la diputació lleidatana va construir a Torrelameu i, a la vegada, suposa una descentralització de l'oferta formativa de la UdL.

L'objectiu és cobrir les necessitats formatives dels estudis del doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal, que requerien d'uns serveis hospitalaris veterinaris, i així desenvolupar tota la potencialitat que suposa aquesta titulació, llargament reivindicada pel territori i que la Universitat de Lleida ha començat a impartir aquest curs.

L'acord preveu, per una banda, la construcció d'un edifici destinat a quiròfans docents veterinaris al costat de les instal·lacions del CREBA de Torrelameu. L'edifici tindrà una superfície mínima de 435 metres quadrats i comptarà amb quatre consultes externes, dues sales d'anestèsia i prequiròfans, dos quiròfans, una sala d'hospitalització, un dipòsit de cadàvers, a més d'un quiròfan mòbil i altres unitats complementàries, equipaments que suposaran una inversió de prop de 3,4 milions d'euros, que assumirà la Diputació de Lleida.

Per altra banda, la diputació lleidatana també finançarà amb més de 2,68 milions d'euros la construcció d'un segon edifici al Campus Universitari de l'ETSEA de Lleida que es destinarà a aulari i equipament docent, laboratori analític i sala de necròpsies dels serveis hospitalaris veterinaris. Aquest equipament configurarà, conjuntament amb el nou edifici de quiròfans docents del futur Campus Universitari Veterinari de Torrelameu, l'hospital veterinari de referència de les comarques de Lleida.

El nou edifici de l'ETSEA comptarà amb una superfície construïda de 1.238 metres quadrats en tres plantes i també disposarà d'una cambra de refrigeració, una cambra de congelació, vestidors per al professorat i l'estudiantat, quatre aules docents, un laboratori de sanitat i una sala de fotografia.

La previsió és que els dos equipaments estiguin llestos al 2017

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat que la previsió és que els dos equipaments estiguin operatius durant el 2017 -el de l'ETSEA, cap al febrer, i el de Torrelameu, entre octubre i novembre-, moment en què seran necessaris per a la realització d'assignatures del segon quadrimestre del curs 2016-2016 i del primer quadrimestre del 2017-2018. Un cop finalitzada la construcció dels dos equipaments, la Diputació de Lleida en cedirà l'ús a la UdL per un termini de temps de 50 anys i un cop passat aquest període la propietat de les instal·lacions revertirà a favor de la Universitat de Lleida, segons ha explicat Reñé.

"Dia històric per a les comarques de Lleida"

El rector de la UdL, Roberto Fernández, ha assegurat que la construcció i posada en marxa d'ambdós equipaments permetrà garantir el desplegament i la viabilitat dels estudis de Veterinària a la UdL. Fernández ha qualificat l'acord de "dia històric", mentre Reñé ha destacat que suposa "un dels moments més importants en la gestió de la diputació i també per les comarques de Lleida".

Així mateix, els màxims responsables de la Diputació de Lleida i de la UdL també han coincidit en destacar la importància "estratègica" que suposen per les comarques de Lleida els estudis de Veterinària i Ciència i Producció Animal, així com en la necessitat de dotar-se d'infraestructures bàsiques per assolir el nivell d'excel·lència necessari per a la demarcació.

L'objectiu –han exposat- és que aquests estudis, amb les instal·lacions de què podran disposar aviat, esdevinguin un dels principals espais de formació, d'investigació i de transferència de coneixement sobre el món ramader i veterinari. En aquest sentit, Reñé i Fernández han explicat que la voluntat és anar encara més enllà per tal de crear un clúster pecuari al territori, amb la implicació d'empreses privades, malgrat que aquestes no hagin apostat per contribuir en el finançament dels nous serveis hospitalaris veterinaris.