Avancen a bon ritme els treballs de restauració del campanar de Montgai

La intervenció es fa amb l'objectiu d'evitar els despreniments de materials del conjunt ornamental que hi ha capdamunt d'aquest campanar, un dels més alts de Catalunya

Detall dela restauració del campanar de Montgai
Detall dela restauració del campanar de Montgai | Oriol Bosch
ACN
08 de febrer del 2016
Actualitzat a les 9:47h
Avancen a bon ritme els treballs de restauració del campanar de l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció de Montgai (Noguera) que van començar a finals del mes d'octubre i acabaran a principis de març. La intervenció per tal de consolidar el conjunt ornamental característic d'aquest campanar que amb el pas dels anys s'havia deteriorat i fins hi tot va obligar al consistori a delimitar la part baixa de la torre per precaució ja que hi havia risc de caiguda de pedres.

Segons l'alcalde Jaume Gilabert els treballs estan permetent una restauració ''al 100%'' de molts elements i en altres s'hi intervé per que es conservin. El de l'església de Montgai, que data de mitjan segle XVIII, és el campanar més alt de la comarca i també un dels més alts de Catalunya.
 
Gilabert ha explicat que l'actuació consisteix en la consolidació de l'estructura de la part de d'alt del campanar, que ''era la més delicada''. En els darrers anys s'havia vist molt deteriorada i fins i tot suposava un perill per la seguretat, afirma l'alcalde, que també ha assenyalat que van haver de perimetrar la part baixar per tal que ningú s'hi acostés davant el risc que cagués alguna pedra.

Ara s'hi està fent una ''intervenció de seguretat'' per intentar mantenir els elements més característics, però altres s'han substituït al 100% perquè era impossible recuperar-los. Segons Gilabert, la intervenció que s'està fent ara ''quedarà per molts anys i consolidarà l'estructura del campanar''.

El de Montgai és un campanar molt peculiar i amb 40 metres és el més alt de la Noguera, i també un dels més alts de Lleida i Catalunya. El seu capdamunt és el més característic, ja que està configurat per un balcó molt elaborat i elements ornamentals que estan fent que hi hagi ''dificultats'' per completar la restauració, ha dit Gilabert.

A més a més, l'alcalde ha assegurat que quan a l'octubre van muntar la bastida per poder accedir des de fora al conjunt es va poder comprovar que hi havia molt més d'any del que es pensava inicialment; ''per sort mai va passar res'', afegeix.

Una vegada finalitzin els treballs, Montgai vol mantenir el seu campanar com un dels elements més peculiars i diferencials del municipi. En aquest sentit, Gilabert explica que ja fa temps que l'intenten promocionar de forma turística i que el campaner reconegut Vicenç Ribalta fa visites i anima a fer tocs de campana als visitants. A les dues cases rurals del poble s'ofereix la possibilitat de visitar el campanar i es vol continuar en aquesta línia, afirma l'alcalde.

L'actuació compta amb un pressupost de 112.460 euros finançats a parts entre el consistori, l'Institut Català del Sòl (Incasòl) i el Bisbat d'Urgell.