Transport

Un servei de transport apropa els veïns dels petits pobles del Solsonès amb la capital per menys de dos euros

La iniciativa es duu a terme els divendres, aprofitant que és dia de mercat a Solsona

per ACN, Solsona | 3 de febrer de 2016 a les 10:29 |
La Nati Masana paga al taxista el preu del servei del transport a demanda | Mar Martí
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Nati Masana té 74 anys i viu al nucli d'Enfesta -amb una trentena d'habitants-, que depèn de la població de la Molsosa, al Solsonès. Fa dos anys que es va quedar vídua, però ha decidit quedar-se a viure al seu poble, tot i que les seves filles també viuen fora. Aquest petit nucli de població no té transport públic, ni tampoc cap botiga o servei. Per això, el desplaçament dels veïns a la capital és imprescindible.

La Nati, que no té cotxe, fins ara se les enginyava per anar a Solsona aprofitant el viatge d'algun veí. Ara, però, el nou servei de transport "a demanda" que ha posat en marxa el Consell Comarcal del Solsonès li va com l'anell al dit. Per 1,70 euros el trajecte, la Nati pot anar cada divendres a Solsona sense dependre de ningú.
 
El Consell Comarcal del Solsonès, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha posat en marxa un nou servei de transport a la demanada. Es tracta d'una proposta que neix de l'Estudi de millora del transport públic de la comarca del Solsonès i, segons ha explicat a l'ACN la presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón, té per objectiu que "tots els territoris, tant si són més densos de població com menys, tinguin la possibilitat d'utilitzar els serveis públics en la seva màxima expressió". De fet, per Alarcón, "l'equilibri territorial passa perquè els pobles amb menys població puguin tenir els mateixos recursos que les ciutats més grans".


Així doncs, el transport a la demanda consta de sis rutes que comuniquen pràcticament tot el Solsonès amb la capital de la comarca. En total, el servei cobreix uns 35 pobles i nuclis de població.

El servei de taxi o autobús es duu a terme tots els divendres, coincidint amb el dia de mercat setmanal a Solsona, i hi ha uns horaris preestablerts que recullen els veïns al matí a la seva població per dur-los a la capital de la comarca i els tornen a casa al migdia. El preu del servei és d'1,70 euros el trajecte i s'ha de reservar amb un dia d'antelació per telèfon o correu electrònic.


Alarcón ha detallat que els usuaris poden utilitzar el servei per fer allò que més necessitin, ja sigui anar al mercat, visitar-se al metge o anar a veure amics i familiars. Segons ella, aquesta modalitat de transport també permet "dotar d'autonomia a persones que no en tenen i allargar al màxim la vida a casa seva". En aquest sentit, Alarcón ha explicat que moltes d'aquestes petites poblacions hi viu gent gran que no té cotxe ni carnet de conduir, de manera que aquest servei "afavoreix la seva autoestima i permet mantenir la seva autonomia".

No dependre de ningú


La Nati Masana ha rebut amb gran satisfacció el transport a la demanda que ha posat en marxa el Consell Comarcal del Solsonès. Assegura que va haver-se de llegir dues vegades la informació perquè no s'ho acabava de creure.

Cada cop que volia anar a Solsona, ha relatat Masana, "trucava a l'Àngel de Cal Pons i em venia a buscar a quarts de deu, però tornava molt d'hora, i jo m'havia de fer uns tips de córrer i si em trobava un conegut no li deia res per no perdre temps". Ara, en canvi, "tinc temps de sobres, fins i tot per anar a esmorzar".

L'Ajuntament de la Molsosa també s'alegra molt de la iniciativa. Segons ha explicat a l'ACN el regidor de Serveis Socials, Hisenda, Comerç i Turisme, Ferran Miquel, "som un poble sense transport públic i, per tant, hi havia una necessitat real de donar resposta a la gent que no té cap mitjà propi per desplaçar-se".

Miquel ha expressat que fins ara suplien aquesta mancança a través de la col·laboració veïnal, però "es tractava d'una cosa molt incerta i sempre estaves a l'expectativa de si aquell dia la persona et podia acompanyar o no". "Ara això almenys ens dóna seguretat un dia a la setmana", ha celebrat el regidor.

 

Participació