Els forners de Lleida reivindiquen l'artesania de les «Cristines de Sant Blai», i critiquen les còpies

El gremi preveu vendre enguany 22.000 peces d'aquesta menja típica, un 10% més que l'any passat

Els forners preveuen vendre més
Els forners preveuen vendre més | Gremi
ACN
01 de febrer del 2016
Actualitzat el 02 de febrer a la 1:31h
El Gremi de Forners de les Terres de Lleida preveu vendre enguany 22.000 "Cristines de Sant Blai", un 10% més que la campanya anterior. Es tracta d'un producte exclusiu que s'elabora a la ciutat de Lleida on s'ha consolidat com una tradició, segons ha destacat el president dels forners lleidatans, Manel Llaràs.

Tot i aquestes bones expectatives, el Gremi ha denunciat que una cadena de distribució de la ciutat de Lleida comercialitza "Cristines de Sant Blai" de nata, "amb ingredients de molt baixa qualitat i fabricades a Saragossa". Per això, el Gremi demana als consumidors que exigeixin a aquest establiment que vengui "Cristines" de nata "originals i no còpies" i que estiguin elaborades per algun forner de les Terres de Lleida i, en cas de no ser així, els demana que no les comprin.
 
El Gremi de Forners de Lleida remarca que en alimentació "no tot s'hi val" ja que "no es pot permetre que algun supermercat copiï un producte tan local, i a més el fabriqui fora de les Terres de Lleida". Per això, fa una crida als consumidors perquè només comprin 'Cristines' de nata "originals" i que estiguin elaborades per forners lleidatans.

El pròxim 3 de febrer una representació de diversos forners de la ciutat de Lleida assistirà amb safates plenes de "Cristines de Sant Blai" a la benedicció dels aliments que es durà a terme a l'església de Sant Llorenç de la capital del Segrià, on hi ha un altar dedicat al Sant, amb un quadre atribuït al pintor Jaume Ferrer que data del segle XVI. Posteriorment els dolços es lliuraran a una entitat benefica perquè siguin distribuïts entre els seus usuaris.