La Ruta del Cister tanca el 2015 amb un lleuger increment de visitants

En el cas dels monestirs que conformen l'itinerari, l'augment és del 4% però també hi ha hagut increments en museus i espais visitables de l'Alt Camp, l'Urgell i la Conca de Barberà

Interior del Monestir de Poblet
Interior del Monestir de Poblet | CCCB
Redacció
01 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:57h

Interior del Monestir de Poblet Foto: CCCB


La Ruta del Cister, marca turística gestionada pels Consells Comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell, tanca l’any 2015 amb el registre de dades positives en els diferents espais del territori. Augmenten els visitants a les oficines de turisme, als Monestirs, i a la gran majoria dels espais visitables del territori.

Durant l’any 2015 s’han dut a terme diferents campanyes i actuacions de promoció dins el marc de la celebració dels 25 anys de La Ruta del Cister com campanyes específiques de difusió, treballs per la creació de paquets turístics del territori, promoció en fires específiques i gestió de fam i presstrips al territori. Una de les campanyes iniciades durant l’últim trimestre de l’any ha estat «25 noves propostes per tornar a La Ruta del Cister». Amb aquesta campanya es busca donar a conèixer al visitant aquella oferta experiencial pel turista al territori, més enllà dels monestirs.

Els monestirs cistercencs de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges van ser l’atractiu principal que va afavorir el sorgiment de La Ruta del Cister, i, amb el pas dels anys s’han anat consolidant com un dels principals pols d’atracció turística del territori. Amb el pas dels anys s’ha passat d’una oferta complementària pràcticament inexistent, a un territori que compta amb molts recursos i propostes que engrandeixen la marca turística.

Els monestirs de La Ruta del Cister reben més de 185.000 visitants durant l’any 2015, un 4% més respecte l’any anterior arribant als 185.149 visitants. Així doncs, es presenta un augment al Monestir de Poblet del 5% i al Monestir de Vallbona de les Monges del 27%. En canvi, a Santes Creus, hi ha una lleugera disminuió del 2%. L’augment important de visitants al Monestir de Vallbona es pot explicar degut a l’ampliació dels horaris de visita de l’espai, obrint durant tot l’any de dimarts a diumenge des del mes de març.

També a partir del mes de març, es va tornar activar la venda de l’entrada conjunta als monestirs de La Ruta del Cister. Amb aquesta entrada, per un import de 12 euros el visitant pot accedir als tres monestirs amb visita guiada a Vallbona i lliure a Santes Creus i Poblet. Durant aquests deu mesos s’han venut un total de 2.727 entrades conjuntes. A més, quan s'adquireix l'entrada, també es compta amb un carnet cultural impulsat per l’oficina de gestió de La Ruta del Cister, que permet visitar els diferents museus i espais visitables de les tres comarques amb descomptes importants.

Visites als museus i espais visitables de La Ruta del Cister 

A l’Alt Camp destaca l’augment de visitants al Celler Vinícola de Nulles amb 5.500 visitants (+22%), al Museu d’Alcover amb 7.448 persones (+34%), a la Sala Sant Roc- Institut d’Estudis Vallencs amb 13.500 persones (+2%), a les visites guiades de Valls amb 3.728 persones (+63%). També augmenten el nombre de visitants a Vila-rodona (+11%), degut a que durant l’any 2015 s’ha ampliat la visita a dos espais més del municipi. Es mantenen les visites a la Torre de la Mixarda amb 278 visitants, al Santuari de Montferri amb 7.845 persones i al Museu de Carros i eines del Camp amb 620 visitants. 

A la Conca de Barberà s’ha registrat un augment generalitzat de visitants. Els museus i espais visitables de l’Espluga de Francolí mantenen les xifres de visitants; les Coves de l’Espluga registra 46.364 visites, el Museu de la Fassina Balanyà 3.131 visites, el Miqvé Jueu 1.149 visites i el Museu del Vi amb 2.893 visites, un 11% més respecte l’any anterior.

El Museu i Forn de Vidre de Vimbodí i Poblet ha rebut un total de 8.154 visites, xifra que suposa un augment del 28,5% respecte l’any anterior, gràcies a la consolidació de l’oferta educativa de diversos tallers de reciclatge i de fusing, els tallers familiars de caps de setmana, les noves visites guiades al municipi i la segona edició de Vitrum, la Festa de Vidre Artesà que es celebra el mes d’octubre. 

Les visites turístiques a Barberà de la Conca segueixen mantenint-se respecte l’any anterior amb 740 visites. El Museu Comarcal també ha registrat dades positives amb 7.229 visites, un 2% més que l'any anterior; el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre (CIAR) ha registrat 7.150 visites, un 1% més que l’any anterior; i el Museu Frederic Marès obté 3.200 visitants. Les visites guiades a Montblanc segueixen creixent, si l’any 2014 va ser bo, les xifres del 2015 són encara millors amb un 3% més que l’any anterior amb un total de 10.496 visitants.

La principal novetat de l’any ha estat la incorporació de l’oferta per a grups escolars en coordinació amb el Museu Comarcal, això ha fet que s’acompanyessin 159 grups més.

A l’Urgell destaca l’augment de visitants al Museu del Torró i la Xocolata d’Agramunt amb 26.446 visitants (+30%), cal ressaltar que aquest museu genera augments molt importants durant els últims anys (+22%, l’any 2014); al Refugi Antiaeri d’Agramunt amb 5.250 persones (+75%); a Lo Pardal d’Agramunt amb 420 visitants (+40%); al Pou de gel d’Agramunt amb 717 persones, triplicant el nombre de visites respecte l’any passat; les visites al Mausoleu de Ramon Folch de Cardona de Bellpuig amb 549 persones (+6%); i les visites a l’Espai Guinovart amb 6.059 visitants (+22%); i les visites al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig amb 2.100 visitants (+8%).

També s’ha registrat un total de 1.700 visitants a la cisterna del Convent d’Agramunt. Es registren disminucions a Museu de la mecanització agrària J. Trepat de Tàrrega amb 5.803 visitants (-12%) i al Museu Comarcal de l’Urgell de Tàrrega amb 6.167 persones (-28%). 

En relació a les visites guiades a municipis destaca l’augment generalitzat de visitants. A les visites guiades a Verdú, amb 3.658 persones (+13%), a les visites guiades a Tàrrega amb 385 persones (+31%).  Es mantenen les visites guiades a Bellpuig, amb 34 visitants i disminueixen a Agramunt amb 950 visitants. Cal destacar que a Verdú s'han allotjat més de 500 pelegrins que han fet el Camí Ignasià, a la casa santuari de St. Pere Claver. Es tracta de persones de diferent procedència: País Basc, Madrid, Estats Units, Mèxic, Indonèsia, Alemanya.

 
El GR®175 La Ruta del Cister, un dels sis senders de gran recorregut més transitats de Catalunya

Segons la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), els sis camins de gran recorregut més utilitzats a Catalunya l'any 2015 han estat el GR®11, GR®92, GR®107, GR®150, GR®175 i el GR®211. 

El  GR®175 és un enllaç entre els tres monestirs cistercencs - Santes Creus, Poblet i Vallbona- i es pot distribuir en diferents etapes segons les preferències, els dies i la preparació física de cadascú. És un sender que no te edats i es pot gaudir en família, entre amics, o fins i tot en plena soledat. Es recomana dedicar-hi entre 4 i 5 dies, això permet conèixer l'oferta cultural i el ric patrimoni i paisatgístic que ofereixen les tres comarques - l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell.

Entre els serveis que es poden trobar al llarg del camí i que cada cop son més utilitzats, a més dels allotjaments i restaurants, és el servei de transport de maletes, un servei diari de recollida i trasllat d’equipatge des de l’allotjament on s’hagi pernoctat fins al següent. També existeix el trànsfert de passatgers, que permet despreocupar-te de trobar transport públic o viatjar amb dos vehicles. 

Nous punts de venda del CARNET 6T

L'any 2016 comença amb dos nous punts de venda del Carnet 6T, el restaurant El Mirador de Forès, obert cada dia excepte els dilluns; i el restaurant i apartaments Mircla de Rocafort de Queralt. El Carnet 6T és la targeta de pas del caminant que ofereix descomptes i avantatges en els establiments situats al pas del GR®175. Durant el recorregut hi han diferents punts de segellatge i, un cop completat, el caminant rep el Diploma 6T que acredita que ha completat el sender.