El Bisbat de Lleida demanarà subvencions per rehabilitar el seu patrimoni

Salvador Giménez Valls assegura que l'esfondrament del campanar de Rosselló ha estat "un avís"

À.Ll / ACN
31 de gener del 2016
Actualitzat a les 2:09h
El bisbe de Lleida ha fet missa a Rosselló
El bisbe de Lleida ha fet missa a Rosselló | Estela Busoms
El Bisbat de Lleida farà una diagnosi de l'estat del seu patrimoni en considerar que l'esfondrament del campanar de l'església de Sant Pere de Rosselló ha estat un "avís" que no els pot deixar de braços creuats. Ho ha explicat el bisbe Salvador Giménez Valls, que ha admès que haurà de demanar ajuda econòmica a les administracions públiques per poder fer front a les reparacions.

El prelat ha presidit la missa que s'ha fet aquest dissabte a la tarda al local parroquial de Rosselló per mostrar el seu suport a la comunitat cristiana del poble. L'ensorrament del campanar ha obligat a traslladar 'sine die' la celebració de les eucaristies a aquesta nova ubicació, que està molt a prop de l'església que des d'aquest divendres ha quedat impracticable.
 
"Això ha sigut un avís per a nosaltres i hem d'actuar el més ràpid possible, no podem adormir-nos", ha dit el bisbe, que seguidament ha afegit que vol fer una "visita a les autoritats" per explicar-los com estan les coses i intentar que l'ajudin en el finançament de les obres que es considerin imprescindibles en el conjunt d'esglésies de la diòcesi. Tot i que l'estudi encara no està fet, el prelat ja ha avisat que "realment l'obra avui és caríssima i nosaltres no tenim tants recursos com per afrontar-ho tot".

Giménez Valls ha insistit que no vol desentendre's ni eludir la seva responsabilitat en aquesta qüestió encara que porti poc temps al capdavant de la diòcesi, però sí "fer partícips a les autoritats". En aquest sentit, el bisbe argumenta que el patrimoni de l'Església "és de tota la societat, que és d'arrel cristiana" i en molts pobles "l'església és l'edifici més significatiu que hi ha". Per això trucarà a la porta dels ajuntaments, però també de la Diputació de Lleida i de la Generalitat.

El bisbe assegura que ningú havia avisat d'un esfondrament tan imminent

En el cas concret de Rosselló, ara s'està a l'espera dels informes tècnics per determinar tant les causes del succés com les mesures que es prendran per intentar reconstruir el temple o fer-lo de nou. Sigui com sigui, Giménez Valls ja ha afirmat que veu molt complicat que la comunitat cristiana del poble pugui pagar per si sola els treballs de manera de moment la diòcesi encara no sap com ho sufragarà.

El rector Víctor Espinosa ha volgut deixar clar que l'assegurança es farà càrrec de les obres per arreglar els desperfectes a la façana de l'edifici d'habitatges que ha quedat afectat per l'ensorrament però descarta que assumeixi les de l'església per tractar-se d'un dany estructural.

D'altra banda, el bisbe ha insistit que ningú els havia avisat que l'esfondrament del campanar de Rosselló podia ser tant imminent tot i l'aparició d'esquerdes fa unes quantes setmanes i ha remarcat que en aquest tipus d'edificis antics és molt complicat determinar si hi ha afectacions severes. Espinosa ha recordat que fa un any es van fer reformes a la façana de l'església i no es van detectar problemes estructurals.