Rosselló valora els danys a l'església per determinar si es reconstrueix o se'n fa una de nova

Desenes de curiosos s'acosten fins a la plaça per fotografiar el campanar esfondrat

ACN
30 de gener del 2016
Actualitzat a la 13:37h
Imatge del campanar esfondrat
Imatge del campanar esfondrat | Estela Busoms
Rosselló (Segrià) està pendent de la valoració dels danys a l'església de Sant Pere després de l'esfondrament del campanar per determinar si es reconstrueix o se'n fa una fa nova. Així ho ha explicat l'alcalde, Josep Abad, que s'ha mostrat satisfet del suport mostrat per la Generalitat i confia que aviat es trobi una solució entre totes les parts implicades per poder sufragar el cost de les obres i que el poble torni a tenir una església "el més ràpid possible".

L'estudi l'hauran de fer tècnics del Bisbat de Lleida, propietari del temple, un cop s'hagi acabat de desenrunar i assegurar les parets afectades. Aquest dissabte desenes de curiosos s'han acostat fins al lloc dels fets per fotografiar el campanar esfondrat.

De moment les tasques per acabar de treure la runa s'han posposat fins dilluns. L'alcalde ha explicat que també s'hauran d'acabar d'enderrocar parts de l'estructura que han resultat afectades per garantir la seguretat. Un cop fets aquests treballs, els tècnics del Bisbat hauran de fer una valoració dels desperfectes i decidir si es pot tirar endavant una reconstrucció o no val la pena.

Aquest divendres al vespre es va desplaçar fins a Rosselló el director general de Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, que es va mostrar disposat a col·laborar amb el Bisbat i l'Ajuntament. Per això l'alcalde confia que entre totes les parts es pugui trobar una solució econòmica per finançar les obres. Abad també ha destacat que per al veïns el campanar tenia un alt valor sentimental i per això insisteix que, un cop perdut aquest element del patrimoni, ara cal recuperar l'església el més aviat possible.

De moment les misses es traslladen al local parroquial que està molt a prop de l'església. Aquest dissabte a la tarda l'oficiarà el bisbe de Lleida.

Cal recordar que les dues famílies desallotjades per precaució aquest divendres al matí, una hora abans que s'esfondrés el campanar, ja van poder tornar a casa a darrera hora de la tarda. Va ser un cop els tècnics van certificar que no hi havia hagut afectació en l'estructura de l'edifici i que els danys es limiten a la façana, concretament a un dels balcons.

L'església barroca de Sant Pere de Rosselló es va construir entre els anys 1756 i 1760 i s'han fet manteniments de forma esporàdica. El darrer va consistir en una rehabilitació de la façana.