L'església de Rosselló, malmesa per la falta de manteniment i el material de construcció dèbil

En els darrers dies, les esquerdes es van anar fent cada cop més evidents | L'edifici està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local per la Generalitat | Cultura no tenia registrat el mal estat de l'església

Imatge del les runes del campanar de l'església
Imatge del les runes del campanar de l'església | Laura Cortés
Redacció
29 de gener del 2016
Actualitzat a les 17:47h


Serà una de les imatges del 2016 a les terres de Lleida. Pocs minuts després de les onze del matí, el campanar de l'església de Sant Pere de Rosselló s'esfondrava davant la mirada atònita dels veïns, que han vist com en pocs segons desapareixia un dels símbols del seu municipi.

Unes esquerdes cada cop més evidents en les darreres setmanes

L'alcalde de la localitat, Josep Abad, ha explicat que fa tres setmanes, tècnics municipals van observar una esquerda al campanar de grans dimensions i llavors van traslladar al Bisbat de Lleida la seva ''preocupació i alarma'' perquè havia sorgit ''d'un dia per l'altre''. Des d'aleshores, el bisbat ha fet un seguiment i va enviar enginyers per analitzar l'esquerda i adoptar mesures al respecte. Des del consistori es va acordonar la zona amb tanques i també se n'ha fet un seguiment durant tot aquest temps.

Això no obstant, Abad ha dit que aquest divendres al matí els agents municipals han passat pel costat del campanar i han vist que havia caigut una llosa de ''dimensions considerables'' que ha aixecat totes les alarmes i ha fet desallotjar d'immediat tota la plaça i les famílies dels dos edificis que hi ha més a prop del campanar. Al cap d'una hora s'ha esfondrat sense provocar ferits.

El rector de la parròquia de Sant Pere de Rosselló, Victor Manuel Espinosa, s'ha posicionat en la mateixa línia argumental que l'alcalde, alhora que ha indicat que el bisbat va enviar un arquitecte nouvingut d'Algèria que és especialista en aquest tipus d'infraestructures.

La policia local ha detectat aquest matí la caiguda d'alguna llosa i per això ha prohibit la presència de persones a la plaça i es trobaven barrant la zona quan s'ha enfonsat part de l'edifici.

Mals materials i poc manteniment de la façana

Fa un any, es va iniciar la primera fase de les obres de rehabilitació de la façana, que va comptar amb un pressupost de 17.000 euros, subvencionats per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Conservació del Patrimoni Cultural, i l’aportació de feligresos i del Bisbat de Lleida.

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Rosselló, Joan Fontova, va explicar aleshores que "la façana de l’Església, de pedra tipus arenisca, estava molt malmesa pel pas del temps i per la manca de manteniment a causa de l’escassetat de pressupost d’anteriors legislatures". Tot i això, el rector ha recordat aquest divendres que durant aquella intervenció no es van detectar danys ni esquerdes.

La Generalitat no tenia registrat el mal estat de l'església

L'edifici data del segle XVIII i està catalogat per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). De fet, al registre del Departament de Cultura hi consta que l'estat de conservació de l'església és bo i no té informació disponible sobre les intervencions que s'han fet a aquesta església en els darrers anys.