La manca de pluges i de fred encén les alarmes del sector agrari català

Unió de Pagesos alerta que la sequera pot provocar pèrdues elevades en la collita de l'oliva, i que les altes temperatures han descompensat els cicles naturals de les floracions | Molts ametllers han florit al gener, i el cereal comença a treure l'espiga

La sequera es comença a notar al camp català
La sequera es comença a notar al camp català | Josep Maria Costa
À.Ll / ACN
28 de gener del 2016
Actualitzat a les 11:53h
La manca de pluja i de fred ha encès el llum d'alarma al sector català. Unió de Pagesos adverteix que la sequera derivada de la manca de precipitacions i les altes temperatures dels últims mesos està afectant molts conreus de Catalunya, tot i que el considera que encara és aviat per avaluar possibles pèrdues. Cal recordar que a bona part de la Catalunya Central fa més de 85 dies que no plou –s'estan trencant rècords històrics- mentre que a Ponent la ratxa supera les 60 jornades.

Aquesta situació propicia floracions avançades o descompensades, creixement de males herbes o plagues en fruita dolça i arròs, o avançament de les collites en el cas de l'horta, fet que provoca solapament de collites i remeses que es perden, com és el cas d'espinacs, que en algunes zones no s'han pogut comercialitzar. El sindicat demana al Departament d'Agricultura "diligència" en el moment de fer la valoració dels possibles danys "per tal que les pèrdues puguin ser compensades adequadament".
 

Mapa de la ratxa de dies sense pluja a Catalunya Foto: Meteocat


La pluja, urgent per salvar la propera temporada d'oliva
 
En el cas de l'olivera, Unió de Pagesos adverteix que si persisteix la meteorologia de les últimes setmanes, en un o dos mesos es podrà valorar l'efecte de la sequera en la collita 2016-2017. Segons el sindicat, encara no es pot parlar d'afectació per a la pròxima campanya tot i que hi ha zones de les Garrigues -entre Cervià i les Borges Blanques- amb arbres que ja pateixen la manca d'aigua i de fred.

A la Ribera d'Ebre, Baix Ebre i Montsià l'afectació serà "important" si no plou en els propers dies. En la campanya 2014-2015 d'olivera ja hi va haver una reducció de la collita del 40% respecte a una campanya de mitjana. Al Baix Ebre, Montsià i Urgell va arribar al 60%.
 

Mapa de pluges pel 5 de febrer segons el model WRF Foto: TVC



Descompensació dels cicles naturals per la manca de fred

Pel que fa la vinya, les plantes no podades broten abans d'hora per falta de fred, sobretot en varietats com ara el xarel·lo. A causa de la sequera, encara no hi ha afectació directa, tot i que caldrà esperar a les pròximes setmanes, segons UP. En l'avellaner també és aviat encara per avaluar els efectes però la falta de fred no afavoreix el conreu. La floració va descompensada i és possible que això repercuteixi en la pol·linització i en la collita.

Ametllers florits al mes de gener i el cereal ja treu l'espiga

Quant a l'ametller, en algunes zones ja han florit arbres de les varietats marcona i llargueta. Tot i que de moment no hi ha danys, els que ja han florit una mica més aviat del normal -a les Garrigues- "poden patir si venen gelades", adverteixen des del sindicat agrari.

Alguns encara estan debilitats per la sequera de l'any passat i, per tant, "si persisteix l'actual sequera, l’afectació pot ser greu". En el cultiu de l'arròs, malgrat que encara no s'han inundat els camps ni s'ha sembrat, la falta de fred pot provocar un augment de males herbes, fongs i, sobretot, de la plaga del cargol poma, segons Unió de Pagesos.

Pel que fa als cereals i conreus herbacis, en general i si no plou abans de 15 dies, les pèrdues poden ser "molt quantioses", i en algunes zones es pot perdre tota la collita. "Només amb 15 mm de pluja, el sembrat es podria recuperar", segons el sindicat. Les altes temperatures han fet que el sembrat es vagi desenvolupant i, per tant, ara, amb la sequera, es veuen els primers símptomes de manca d'aigua -fulles estretes i cargolades i puntes assecades-. En algunes zones el sembrat comença a treure espiga.


Les comarques de Lleida afectades són el Segrià, la Noguera, l'Urgell, la Segarra -a la zona de la Vall del Corb l'efecte de la sequera s'agreuja pel fet que ja no s'està a temps de ressembrar-, el Pallars Jussà -les sembres de finals de novembre segurament presentaran pèrdues-, i el Solsonès -la colza encara té bon aspecte, però si no plou mínimament, els danys podrien ser importants.

A l'Alt i al Baix Empordà ja es veuen inicis de sequera en aquests conreus. A l'Anoia es noten els primers símptomes de sequera a la Conca d'Òdena i sud de l'Anoia. Al Vallès Oriental i a l'Occidental el sembrat surt de manera molt irregular i, si no plou en les pròximes dues setmanes, la collita es podria perdre, segons UP. A l'Alt Penedès el sembrat també neix "molt irregular i li cal aigua amb urgència".

Menys cítrics, i de menys qualitat

En el cas dels cítrics, i en concret de les mandarines i clementines, la falta de fred del novembre i desembre passats ha escurçat la collita un parell de mesos i s'ha reduït la qualitat. Pel que fa a les taronges, també s'ha avançat la maduració. L'organització agrària adverteix que si es produeixen gelades, els arbres poden quedar molt afectats, fet que es podria traduir en una reducció de la collita la propera campanya per la falta de fred.

En l'horta, al Baix Llobregat i al Maresme hi ha un avançament de collites en totes les verdures, fet que produeix un solapament de partides de verdures, repercutint directament en el preu en origen. A Mercabarna, en les primeres setmanes d'aquest any es pagava de mitjana entre 0,60 i 0.70 euros el quilo de verdura, "i ara amb prou feines es poden vendre a 0,30 euros", assegura l'organització agrària.

Solapament de les collites a l'horta

El solapament de collites també es dóna en els casos de l'enciam, bleda i espinac al Maresme. El bròquil verd s'està collint ara, quan normalment es fa al mes d'abril. Cal tenir en compte que verdures com ara el bròquil o la carxofa necessiten fred perquè tinguin un creixement lent, cosa que afavoreix que siguin més espesses.

Al Camp de Tarragona la sequera afecta sobretot l'horta d'hivern -enciam, cols, espinacs, escaroles-. L'escarola és un altre conreu molt afectat ja que les varietats que hi ha ara són d'hivern i creixen molt arran de terra. Amb les altes temperatures d'aquestes setmanes han crescut molt, fet que ha provocat que es podreixin. El mateix ha passat amb les cols.

En el cas de la fruita dolça, la manca de fred fa preveure una campanya amb menor producció a causa de la floració irregular. Unió de Pagesos també assegura que suposarà un major increment en la incidència de plagues, fet que comportarà un augment en els costos de control de plagues i malalties, entre aquestes la mosca de la fruita. Al Baix Llobregat, l'efecte de la sequera és sobretot per la manca d'aigua. Ara ja haurien de començar a florir i estan totalment aturats.

Finalment, els farratges, tant de secà com de regadiu, mostren un endarreriment que, si plou, podria fer recuperar els conreus farratgers. En secà es podria veure afectada una de les segues de l'any.