El bressol de Sixena, la nova polèmica entre Catalunya i l'Aragó

La Generalitat atura la subhasta d'aquesta peça perquè assegura que no té constància de la seva venta | L'Ajuntament de Sixena amenaça amb denúncies als propietaris de l'obra al considerar que no pot ésser comprada

El bressol de Sixena
El bressol de Sixena | Setdart
Redacció
27 de gener del 2016
Actualitzat a les 11:11h
La sala Setdart de Barcelona subhastava ahir un bressol de plata dels segles XVI i XVII del Monestir de Santa Maria de Sixena, però no va culminar l'operació degut a que la Generalitat de Catalunya la va paralitzar. La conselleria de Cultura, dirigit ara per Santi Vila, argumenta que el Govern no havia estat informat de la venta d'aqueta peça catalogada des del 1994 segons informa el diari El País.

La peça, que tenia un preu d'entre 10.000 i 12.000 euros, és propietat d'una particular que té una carta segellada del monestir per fer-ne el que cregui, apunten des de la sala d'art al rotatiu espanyol.

Sixena nega que es pugui fer aquesta subhasta, i amenaça en denúncies

El tema, però, no és tan senzill com sembla. L'advocat de l'Ajuntament de Sixena ha negat que es pugui fer aquesta operació emparant-se en una ordre del 1923 que impedia la venta o subhasta de qualsevol peça del monestir, que aquell mateix any va ser declarat monument nacional. Aquest fet s'interpreta des d'Aragó com un aval a la protecció de totes les peces que estaven al monestir, inclòs aquest bressol.

Es dóna la casualitat que aquesta obra d'art ja es va posar a subhasta el passat 20 de desembre, i que no va sortir de la sala perquè ningú va oferir els diners suficients per quedar-se-la.

Des de la Generalitat s'assegura que en les properes setmanes s'estudiarà com ha arribat la peça a la sala de subhastes, i també valorarà exercir el dret de tempteig o intentaran comprar-la a la propietària, que ja ha rebut amenaça de denúncia per part del lletrat de Sixena.