Agroseguro canvia les condicions de taxació i ofereix una cobertura major pel risc de pedregada

La nova modalitat és opcional i ajunta les modalitats del 50% i 100% de danys en un mateix grup

À.Ll / ACN
27 de gener del 2016
Actualitzat a les 0:43h
Part de la fruita dolça de Lleida ha quedat perjudicada
Part de la fruita dolça de Lleida ha quedat perjudicada | Salva Miret
Agroseguro ha presentat aquest dimarts a la Diputació de Lleida les novetats de l'assegurança agrària 2016 per a explotacions de fruiters (albercoc, pruna, poma, préssec i pera), d'entre les que destaca la introducció d'una millora en la cobertura pels danys per pedregada, llargament reivindicada pel sector productor i especialment després de les reiterades calamarsades dels darrers anys a la zona de la Vall de l'Ebre.

El cap del departament d'estudis d'Agroseguro, Félix Novoa, ha explicat que a l'hora de fer la taxació dels danys els fruits es classifiquen en diferents grups en funció del seu nivell d'afectació per una pedregada (número d'impactes de la pedra i superfície afectada del fruit). Fins a la campanya passada Agroseguro només valorava els danys de la pedra en els fruits en quatre grups: amb el de 0%, el 10%, el 50% i amb el 100% de dany.

Amb la nova modalitat en l'assegurança dels fruiters, la contractació de la qual és opcional, la companyia converteix aquest grup intermedi que va del 50% al 100% de dany en un sol grup que comptabilitzarà el 100% del dany sobre el fruit. Segons Novoa, aquesta nova modalitat permet als productors "una valoració molt propera al que fan els mercats per la depreciació de la fruita" que ha sofert l'afectació d'una pedregada.

Aquesta millora, però, suposa un increment d'entorn el 8% de mitjana en la tarifa de la pòlissa de l'assegurança en el mòdul 2, el més contractat a Catalunya –entorn d'un 80% del total-. Tot i això, Novoa ha remarcat que aquest increment queda compensat per la rebaixa mitjana del 9% en les assegurances agràries arran de l'increment de les bonificacions introduïdes aquesta campanya pel Ministeri d'Agricultura.

Per tant, el productor de fruita quan vagi a contractar l'assegurança aquest 2016 tindrà dues opcions: contractar la mateixa cobertura que tenia l'any passat, beneficiant-se d'una rebaixa del 9% de mitjana en la pòlissa, o bé pagar un cost similar a l'any passat i contractar una cobertura major pel risc de pedregada.

El director de la Central d'Assegurances d'ActelGrup, Ivan Caelles, ha qualificat de "fita històrica" que finalment Agroseguro hagi atès aquesta reivindicació del sector que permet, en certa manera, "equiparar les cobertures previstes en l'assegurança de fruiters amb les exigències dels mercats". "Si la fruita està tocada i té una deficiència el mercat no l'accepta" i, per això, "el que volíem era que sigui indemnitzable i que s'aculli al 100% d'indemnització", ha dit.

En aquest sentit, ha destacat la bona acollida que està tenint entre el sector i ha defensat la necessitat que ara els productors de fruita apostin per contractar aquesta nova modalitat d'assegurança, tenint en compte que els suposarà un cost similar a l'any passat però una major cobertura en cas de pedregada.