Jutgen 14 membres de la PAH per ocupar una oficina de Catalunya Caixa a Lleida

Estan encausats per un delicte lleu i s'enfronten a una multa per usurpació de béns immobles

ACN
26 de gener del 2016
Actualitzat a la 13:02h
Una de les encausades ensenya la citació judicial
Una de les encausades ensenya la citació judicial | Laura Cortés
El jutjat d'instrucció número 2 de Lleida acull aquest dimarts el judici a 14 membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) acusats d'ocupar al novembre l'oficina que Catalunya Caixa té a la plaça Sant Joan de Lleida. Va ser l'ocupació més llarga que s'ha fet mai a Lleida, ja que va durar gairebé tres dies. Estan encausats per un delicte lleu i s'enfronten a una multa (encara no determinada) per usurpació de béns immobles. La defensa demana l'absolució ja que considera que no es va cometre cap delicte i que es tracta d'una acció reivindicativa, "com tantes altres", que s'emmarca en una protesta.

Un dels membres de la PAH, David Martín, ha explicat que amb aquestes denúncies els bancs intenten reprimir-los però que el que aconsegueixen és legitimar la seva lluita pel dret a l'habitatge. "No ens fa por el judici, ens fa por que hi hagi famílies que es quedin al carrer", ha assegurat. Una trentena de companys s'han concentrat abans del judici a la plaça Sant Joan de Lleida per mostrar-los el seu suport.
 
El cas de l'oficina de la plaça Sant Joan de Lleida de Catalunya Caixa va ser l'ocupació més llarga que s'ha fet mai a Lleida, ja que va durar gairebé tres dies i va mobilitzar un centenar de persones que en un moment o altre van passar pel local. Va començar el dijous 12 de novembre de 2015 i els Mossos els van desallotjar el diumenge 15 a la matinada. La PAH va ocupar la sucursal com a mesura de pressió per intentar trobar una sortida a tres casos de desnonaments.

La Plataforma va lamentar amb la desocupació per part dels Mossos d'Esquadra que Catalunya Caixa no hagués acceptat la seva demanda de poder parlar amb un responsable de zona per poder desbloquejar la negociació. "Han preferit utilitzar l'administració pública i la policia autonòmica que donar solucions a les famílies", van assegurar llavors en un comunicat.

Ara, després que l'entitat els denunciés per aquests fets, s'enfronten a una pena d'una multa per usurpació de béns immobles. La PAH, a través d'un dels seus membres, el David Martín, ha lamentat aquesta situació. "És una mesura que demostra feblesa per part de les entitats, perquè a mesura que ens reprimeixen ens fan més forts i ens legitimen en la nostra lluita".

El seu advocat assegura que no es va cometre cap delicte i que l'ocupació no va tenir afectació ni a persones ni a béns. Recorda, a més, que la PAH ha fet diverses accions d'aquest tipus i que "no es pot confondre la reivindicació o la protesta amb el delicte".

Membres de la Plataforma s'han concentrat a primera hora del matí d'aquest dimarts a la plaça de Sant Joan de Lleida per donar suport als afectats, molt a prop dels jutjats del Canyeret. Després els han acompanyat fins a la sala on té lloc el judici.

Altres casos oberts

La PAH també s'enfronta a un possible judici per l'ocupació d'una sucursal del BBVA el passat 26 i 27 de novembre de 2015. Les 11 persones investigades per aquest cas van declarar el passat 18 i 21 de desembre al Jutjat d'Instrucció número 4. En aquest cas se'ls podria demanar fins i tot penes de presó que podrien arribar a un màxim de sis anys i mig. La denúncia del BBVA acusa els onze activistes per delictes de pertorbació de l'activitat normal de l'oficina, coaccions, danys i també d'entrada per la força o de permanència en establiment i oficina fora de l'horari d'obertura