L'Audiència de Lleida considera «improcedent» el tercer grau de Jordi Ausàs

Confirma la decisió del jutjat de vigilància penitenciària de Lleida de mantenir l'exconseller en segon grau, sense permisos de cap de setmana

Jordi Ausàs durant el judici
Jordi Ausàs durant el judici | Laura Cortés
ACN
25 de gener del 2016
Actualitzat a les 17:02h
L'Audiència de Lleida ha desestimat el recurs presentat per la defensa de l'exconseller Jordi Ausàs contra la revocació del tercer grau per part del jutjat de vigilància penitenciària de Lleida i per tant l'exconseller segueix sense poder obtenir permisos de cap de setmana fins a, com a mínim, el 26 de juny d'aquest 2016, quan haurà complert una quarta part de la condemna.

L'Audiència considera "prematur" i "improcedent" el tercer grau concedit a Ausàs el 25 de setembre de 2015 per la direcció general de Serveis Penitenciaris i considera encertada la decisió presa al novembre per part del jutjat de vigilància penitenciària de Lleida de revocar aquest tercer grau a petició de la fiscalia. Ausàs va ser condemnat a quatre anys de presó pels delictes de contraban de tabac i de pertinença a un grup criminal i va entrar a la presó el 25 de juny de 2015.

L'Audiència de Lleida confirma la interlocutòria del 6 de novembre de 2015 emesa pel jutjat de vigilància penitenciària de Lleida en què revocava el tercer grau concedit el 25 de setembre de 2015 a l'exconseller de Governació Jordi Ausàs per la direcció general de Serveis Penitenciaris.

El jutjat considerava "prematura" i "precipitada" la classificació de tercer grau perquè no havia passat el temps "suficient" d'estudi i coneixement de l'intern. En aquest mateix sentit es pronuncia ara l'Audiència que assegura que la decisió de concedir el tercer grau a Ausàs va ser "prematura" i "improcedent" ja que, entre d'altres motius, l'intern "no accepta la seva pertinença a un grup criminal".

Ausàs doncs segueix en segon grau i aquest no permet obtenir permisos (a no ser que siguin per circumstàncies excepcionals) fins que no s'hagi complert una quarta part de la condemna. L'exconseller doncs, no podrà gaudir dels permisos de cap de setmana fins a, com a mínim, el 26 de juny de 2016, quan haurà complert un any dels quatre anys de presó als quals va ser condemnat pels delictes de contraban de tabac i de pertinença a un grup criminal. El seu advocat encara podria recórrer aquesta decisió al Tribunal Constitucional.

Cronologia dels fets

L'Audiència de Lleida va condemnar, el 19 de juny de 2014, l'exconseller de Governació, Jordi Ausàs, a quatre anys de presó i a pagar una multa de 195.000 euros pels delictes de contraban de tabac i de pertinença a un grup criminal. El Tribunal Suprem ho va ratificar el 21 de maig de 2015. Ausàs va ingressar al Centre Penitenciari de Ponent el 25 de juny de 2015. La direcció general de Serveis Penitenciaris va concedir el tercer grau a Ausàs el 25 de setembre de 2015, només tres mesos després del seu ingrés a la presó.

Des de llavors, Ausàs podia sortir els caps de setmana, de divendres a diumenge. La Fiscalia de Lleida, però, va recórrer aquesta decisió atenent que l'equip d'observació del centre penitenciari va plantejar només el segon grau per majoria, el 22 de juliol de 2015. Consideraven que el penat "necessitava una interiorització major de la seva responsabilitat, consciència del delicte fiscal, acceptació de la seva integració en un grup organitzat i ser conscient de la transcendència dels fets sent un al càrrec de l'administració".

Segons recollia la interlocutòria del jutjat de vigilància penitenciària, quan no s'ha complert una quarta part de la pena, "cal que transcorri un temps d'estudi suficient de l'intern" per valorar canvis en el seu grau de classificació. En aquest cas, el compliment d'Ausàs de la quarta part de la condemna està prevista pel 26 de juny de 2016 i el compliment de la condemna definitiva pel 15 de juliol de 2019.

Segons es recollia a l'escrit del jutjat de vigilància penitenciària, confirmat ara per l'Audiència de Lleida, es revocava el tercer grau a Ausàs perquè "els factors personals que van motivar la conducta delictiva no han variat" i no n'hi ha prou amb "mostrar un sentiment de culpa o vergonya". El jutjat considerava que entre l'ingrés a presó d'Ausàs i la classificació de tercer grau "no ha transcorregut el temps suficient per analitzar els factors vinculats a la conducta del penat i pautar les necessitats de tractament".

La interlocutòria tenia en compte també que "sent un alt càrrec de l'administració pública, tenia la obligació de mostrar una actitud pública exemplar i defensar els interessos generals del país". En aquest sentit i pel que fa a la responsabilitat civil derivada dels delictes de contraban, Ausàs no va fer efectiu cap pagament fins que va entrar a la presó i li va ser proposat el segon grau. "És inacceptable que un exalt càrrec públic que ha estat retribuït per les arques públiques, no tingui una consciència clara que ha de tornar allò que ha defraudat".

Per tot això, el jutjat de vigilància penitenciària, amb data 6 de novembre de 2015, va donar la raó a la fiscalia i va revocat el tercer grau a Ausàs. L'escrit concloïa que aquesta classificació es va adoptar sense cap justificació i amb una "falta de claredat" en la seva redacció, extrems que comparteix ara l'Audiència.