La Diputació vol que tots els municipis lleidatans tinguin almenys un desfibril·lador

Des del 2010 la institució ha destinat 420.000 euros en l'adquisició i instal·lació de 175 aparells

Imatge d'un desfibril·lador
Imatge d'un desfibril·lador | Diputació de Lleida
À.Ll / ACN
22 de gener del 2016
Actualitzat a les 16:45h
La Diputació de Lleida aposta perquè tots els municipis de la demarcació puguin disposar com a mínim d'un desfibril·lador en espais que on es concentra un volum important de persones, com és el cas d'equipaments esportius o culturals. Des del 2010 la institució ha destinat 420.000 euros en l'adquisició i instal·lació de 175 desfibril·ladors en un centenar de municipis lleidatans.

Seguint en aquesta línia, la voluntat de la diputació passa per dotar durant els anys 2016 i 2017 amb aquest aparell la resta de municipis lleidatans que encara no en disposen de cap. Altrament, la institució planteja la possibilitat de sol·licitar fons FEDER per a la instal·lació de calderes de biomassa als equipaments públics de tots els municipis lleidatans que així ho demanin.
 
La Diputació de Lleida vol que la totalitat dels 231 municipis lleidatans disposin d'un desfibril·lador i, per fer-ho possible, la institució preveu destinar-hi partides en els dos pròxims anys, segons ha explicat el president de l'ens, Joan Reñé, després de reunir-se aquest divendres amb alcaldes i presidents comarcals.

Des del 2010 la institució ha destinat 420.000 euros per dotar d'aquests aparells un centenar de municipis de la demarcació i ara calcula que caldrà destinar-hi entorn del doble d'aquesta quantitat per cobrir les poblacions que no comptin encara amb aquest aparell per tal de poder atendre persones que, en un moment determinat, puguin patir algun problema cardíac i en requereixin l'ús. Per Reñé, poder comptar amb un desfibril·lador suposa "una garantia de salut i una eina per salvar vides".

Altrament, Joan Reñé ha explicat que la Diputació de Lleida aposta per sol·licitar fons comunitaris FEDER que serveixin per cofinançar la instal·lació de calderes de biomassa als equipaments públics dels municipis que així ho demanin.

En aquest sentit, ha explicat que la disponibilitat per a Catalunya de línia del FEDER corresponent a temes d'eficiència energètica és d'uns 11 milions d'euros i Reñé calcula que la demanda que es pot fer des de les comarques de Lleida podria situar-se entre els 5 i 6 milions d'euros. Així mateix, la diputació també aposta per concórrer al FEDER per cercar finançament en la línia que fa referència a patrimoni i turisme, per tal de poder tirar endavant inversions i projectes en aquests àmbits.

Aquests han estat alguns dels punts que s'han abordat durant la reunió que Reñé i altres responsables de la Diputació de Lleida han mantingut aquest divendres amb els presidents dels consells comarcals i els alcaldes de capital de comarca lleidatans. Durant la trobada també s'ha parlat de les dotacions necessàries per als plans d'aigües i camins i per al transport i menjador escolar, entre altres qüestions.

Reñé valora positivament que els ens locals puguin tramitar certificats de penals

Altrament, Joan Reñé ha valorat positivament que els ens locals puguin tramitar també els certificats de penals, document que ara és obligatori per poder treballar amb nens i joves. Pel president de la Diputació de Lleida això "suposa una millora en el servei al ciutadà" i ha explicat que en aquest sentit la institució actuarà com a finestreta única on rebre les sol·licituds dels ciutadans que demanin aquest certificat per després traslladar les peticions al Ministeri de Justícia, "que és l'encarregat de gestionar aquests certificats".