Justícia diu ara que el certificat de penals es pot demanar a qualsevol administració

Educació diu que només demanarà el certificat als nous professors i que a partir de març ja no caldrà perquè funcionarà el registre de delinqüents sexuals

Cues a la seu del Ministeri de Justícia a Catalunya
Cues a la seu del Ministeri de Justícia a Catalunya | ACN
ACN
21 de gener del 2016
Actualitzat a les 18:20h
El Ministeri espanyol de Justícia ha recordat aquest dijous que el certificat d'antecedents penals, com qualsevol certificat oficial, es pot demanar a qualsevol registre de qualsevol administració, sigui estatal, autonòmica, provincial o local, encara que el tramita i l'expedeix el propi ministeri. D'aquesta manera vol reduir les llargues cues que es formen els últims dies a l'única oficina que té el ministeri a Catalunya, al carrer Garcilaso de Barcelona, per obtenir el certificat de penals, requisit indispensable pels mestres i professionals que tracten amb menors. En aquests altres registres, el certificat no es facilitarà al moment, com sí que passa al ministeri, però l'administració corresponent el demanarà a Justícia.

Els tràmits entre administracions es fan a través d'una plataforma d'intermediació de dades on les administracions públiques posen a disposició unes de les altres informació, i entre altres hi ha el registre central de penats, sempre prèvia autorització de la persona afectada.

El ministeri també recorda que el certificat el pot demanar l'entitat on treballa o treballarà el sol·licitant. L'empresa ho pot demanar en nom de l'empleat amb una autorització d'aquest. D'altra banda, el ministeri també recorda que la llei no obliga a demanar el certificat als aspirants a professor que s'apunten a la borsa de treball per entrar a les llistes de substitut, i que es podria haver exigit el document quan els apuntats efectivament comencen a treballar de mestre.

No obstant això, fonts del Departament d'Ensenyament de la Generalitat han explicat a l'ACN que el certificat s'exigeix en el moment d'apuntar-se a les llistes perquè quan a un aspirant se'l crida per treballar, la incorporació és gairebé immediata, amb un o dos dies de diferència com a molt. Per això, al mateix moment que es demana el certificat de penals, es demana el títol universitari corresponent en el moment d'entrar a la llista d'aspirants a substituts.

A més a més, el Departament també ha explicat que el certificat no caducarà, com tampoc ho fan els certificats mèdics, ja que la llei obliga només a exigir-lo al personal que accedeix per primer cop a treballar amb menors. Igualment, fonts del Departament han recordat que a principis de març està previst que comenci a funcionar el registre central de delinqüents sexuals i això permetrà a la Conselleria, a les escoles o a les empreses i entitats que treballen amb menors accedir al registre per comprovar si algun dels seus empleats té antecedents per violència o abusos sexuals amb menors.