Royes tanca un acord de govern insuficient després de la renúncia del PP

L'executiu de Cervera suma InSe a l'equip de govern de CiU i SiF, però es manté en minoria

Imatge de l'acord de govern firmat aquest dilluns
Imatge de l'acord de govern firmat aquest dilluns | Oriol Bosch
À.Ll / ACN
18 de gener del 2016
Actualitzat a les 14:00h
L'equip de govern de la Paeria de Cervera compta des d'aquest dilluns amb un nou soci per guanyar major estabilitat tot i que no la suficient per ostentar la majoria aritmètica. El regidor de Independents de la Segarra (InSe), Josep Ortíz, s'ha sumat als quatre regidors de CiU i al de Solucions i Futur (SiF) que van formar govern en minoria el passat mes de maig.

L'alcalde Ramon Royes ha dit que ''el govern queda més enfortit'' i ha assegurat que malgrat no arribar a cap acord amb la resta de les cinc forces presents al consistori hi veu ''bona sintonia''. Royes també ha explicat que finalment el regidor del PPC, Antonio Diego, no ha entrat al govern perquè un punt de l'acord indica que es treballarà per la independència de Catalunya i a més a més sense acatar la constitució espanyola.

Des que les passades eleccions municipals van deixar a Cervera un complicat mapa polític amb 8 partits (CiU, ERC, MES, PSC, SiF, InSe, PP i CUP), el govern en minoria de CiU i SiF ha intentat buscar el consens i l'acord amb altres forces per eixamplar l'equip. La setmana passada les negociacions apuntaven a un possible acord de majoria en què s'hi sumaven el regidor de InSe i el del PP.

El PP es nega a l'acord al no defensar la independència de Catalunya

Finalment però, tot i la ''bona actitud'' del regidor popular, Royes ha explicat que aquest no ha entrat perquè la direcció del seu partit no estava d'acord amb la defensa de la independència de Catalunya i que després que Antonio Diego demanés de canviar aquest punt afegint que s'acataria la constitució espanyola, els regidors del govern s'hi van oposar.

Les negociacions també s'han fet amb ERC, que compta amb 2 regidors als qui se'ls va oferir la possibilitat de tenir l'alcaldia durant el darrer any de mandat, però aquest oferiment no ha estat suficient per arribar a l'entesa. Així mateix, també s'ha parlat amb Joan Valldaura, exalcalde del PSC però ara portaveu de MES, amb qui s'ha trobat bona entesa però no s'ha concretat cap proposta en ''ferm'', ha assegurat Royes.

Sigui com sigui, ha assenyalat el paer en cap, el govern municipal ''queda enfortit'' amb l'entrada d'Ortíz, que s'ocuparà de la cartera d'Agricultura, Camins Rurals, Reg de l'Horta i el manteniment d'algunes infraestructures municipals com les piscines, el càmping i la futura àrea d'estacionament d'autocarabanes. Amb aquesta ampliació del govern, Royes espera poder tirar endavant projectes encallats com els pressupostos, que estan prorrogats des de 2014 i que passaran per ple novament el proper 28 de gener.

Josep Ortíz: ''amb Royes hem començat de nou i jo de merder no en faré cap''

Una vegada presentat l'acord de govern, el regidor entrant a l'equip, Josep Ortíz, ha volgut recordar les importants discrepàncies que va tenir durant el passat mandat amb l'alcalde Ramon Royes, un fet que ha atribuït, en part, al seu ''fort caràcter''. Això no obstant, ha dit que la millor manera d'arreglar les discrepàncies és pactant i per això ha assegurat que amb Royes ''hem començat de nou''. En aquest sentit, considera que la confiança es guanya treballant el dia a dia i ha afegit que s'ha compromès a no generar cap ''merder'' i les discrepàncies discutir-les en el si de l'equip de govern.