La Ramaderia Pifarré aconsegueix portar els vedells a l'escorxador tot i el bloqueig

Dues camionetes han traslladat els animals fins als tràilers

ACN
15 de gener del 2016
Actualitzat a la 1:57h
Un vedell transportat durant aquest dijous
Un vedell transportat durant aquest dijous | Laura Cortés
Dues camionetes particulars han fet més d'una desena de trajectes entre la ramaderia Pifarré i una esplanada del polígon industrial Creu del Batlle de Lleida per traslladar 80 vedells de l'explotació fins als dos tràilers que els traslladaran a un escorxador de València. Aquesta ha estat l'única solució ja que el camí d'accés que sempre havia utilitzat la família i l'única opció d'entrada pels camions de grans dimensions segueix bloquejat des de fa quatre mesos per part del veí propietari.

Durant aquest temps, el bloqueig ha impedit la família Pifarré entrar pinso pels animals per aquest camí, una situació que ha estat la causa, asseguren, de la mort de tres vedells. El portaveu de la família, Joan Pifarré, alerta que el tancament del camí centenari fa perillar la continuïtat de la granja ja que dificulta molt la feina diària i s'ha mostrat preocupat perquè si al judici de finals de febrer no se'ls dóna una resposta raonable podrien arribar a haver de tancar l'explotació.

"Ens preocupa que el conflicte no es solucions aviat", reconeixen els Pifarré. Esperen que el judici de finals de febrer els doni una resposta "raonable" perquè sigui viable l'explotació ja que no descarten, si no, tancar. Proposen recuperar el pas pel camí "que hem tingut sempre", encara que sigui a través d'un pacte amb el veí propietari que estableixi quan es pot passar o sinó, un camí alternatiu cap al camí municipal.

El veí propietari del camí va obrir excepcionalment el pas perquè retiressin el primer vedell que va morir a les instal·lacions a causa, segons la família Pifarré, de la falta d'aliment. Aquest mateix veí però, no va tornar a obrir el pas quan van morir els altres dos vedells. Els propietaris de la Ramaderia Pifarré de Lleida van haver d'enterrar-los en calç viva a la mateixa granja com a mesura excepcional, ordenada per la direcció general d'Agricultura i Ramaderia.

Ara, tampoc ha deixat pas als tràilers per traslladar 80 animals a l'escorxador. L'opció de traslladar els vedells amb camionetes de companys del sector boví i diversos viatges és "poc segura" i "incòmoda", ha reconegut Joan Pifarré. "Ens suposa més hores de feina, costa més traslladar-los i la logística és més complicada" però "és l'única opció", ha assegurat. La família Pifarré ha explicat que "urgia" la seva retirada perquè "els animals tenen el pes òptim que produeix una carn de qualitat i si els animals romanen més dies a la granja excedeixen del pes, la seva carn perd qualitat i el preu es devalua".

La tasca de trasllat dels 80 animals s'ha allargat molt més del que costaria fer-ho si els tràilers poguessin accedir a la granja perquè hi ha una infraestructura de càrrega d'animals instal·lada que garanteix, a més, la seguretat de les persones que hi treballen. En canvi, "aquesta situació imposada i improvisada s'ha hagut de fer en males condicions i amb més dificultats de seguretat per totes les persones i també pels animals", ha assegurat Pifarré.

La família Pifarré torna a exigir a les Administracions una actuació conjunta. "No és hora de retrets entre organismes ni de passar la pilota de la responsabilitat és hora d'actuar davant tot un despropòsit que ha de patir l'explotació ramadera i familiar de l'Horta de Lleida", han conclòs.