Els forners acusen els supermercats de vendre tortells de baixa qualitat

Alerten de l'abús d'additius, i asseguren que el farciment és quasi inexistent | Calculen que les grans superfícies en vendran un 20% del total de la demarcació

À.Ll / ACN
04 de gener del 2016
Actualitzat a les 15:35h
Tortell de reis
Tortell de reis | Adrià Costa
El Gremi de Forners de Lleida ha denunciat aquest dilluns que un 20% dels tortells de reis que es consumeixen són de baixa qualitat. Es refereixen principalment als tortells que venen grans distribuïdores en supermercats i aconsellen que els consumidors llegeixin els ingredients per adonar-se de l'abús d'additius que s'hi utilitzen com ara conservants o colorants tant en la matèria prima com en el farciment, que asseguren és també gairebé inexistent.

El president del Gremi de Forners de Lleida, Manel Llaràs, lamenta que les grans distribuïdores malmeten la imatge d'aquest producte tradicional i recomana que els consumidors comprin el tortell de reis a les fleques, pastisseries i forns on els elaboren de manera tradicional i amb productes de qualitat. Llaràs calcula que a la demarcació de Lleida es vendran enguany uns 200.000 tortells de reis.
 
El Gremi de Forners de les Terres de Lleida ha mostrat aquest dilluns al seu estand del parc de nadal Cucalòcum de Lleida diversos tortells de reis de supermercats i d'altres elaborats per ells de manera tradicional per explicar les diferències en la qualitat de la matèria prima que utilitzen.

També han comprovat en les etiquetes de les capses dels tortells que es venen als supermercats que en algunes hi figuren fins a 103 ingredients, la majoria dels quals additius com ara conservants o colorants. La majoria d'elles estan col·locades sota la capsa i per tant, alerta Llaràs, molts consumidors ni les llegeixen perquè no acostumen a donar la volta a la caixa per no danyar el tortell.

El president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida lamenta que per aconseguir un preu més econòmic, obliguen als fabricants que abusin dels colorants, estabilitzants i altres additius per aconseguir vendre més tortells. Amb aquesta "mala praxis", denuncia Llaràs, a les grans superfícies es poden trobar tortells de reis fins a quatre vegades més barats que als obradors artesanals però alerta que són productes amb una massa "inert", que té un (mal) gust a tortell de reis.

"Molts consumidors que l'any passat van comprar un tortell de reis en supermercats, enguany el compren en llocs tradicionals perquè s'han adonat de la diferència de qualitat", assegura Llaràs. Des del Gremi de Forners de Lleida asseguren a més que enguany els encàrrecs de tortells són de mides més grans que anys anteriors i calculen que es vendran a la demarcació de Lleida unes 200.000 unitats.

A Lleida, el 60% dels tortells de reis que es consumeixen són farcits de nata, i l'altre 40% estan farcits de trufa, crema o massapà. Com anys anteriors, en establiments tradicionals de Lleida s'elaboren tortells de reis aptes per a diabètics.