L'aixecada del Ninot de Tremp, activitat estrella dels Sants Innocents

Aquesta tradició, organitzada per l'entitat cultural La Casa del Sol Naixent, és una de les més arrelades del territori

Redacció
28 de desembre del 2016
Actualitzat a les 20:17h
L'aixecada del Ninot se celebra cada 28 de desembre
L'aixecada del Ninot se celebra cada 28 de desembre | Diputació

L'aixecada del Ninot de Temp se celebra cada 28 de desembre. Foto: Diputació de Lleida


Una discussió entre els colors càlids i els colors freds. La batalla però no arribarà gaire lluny: els dos bàndols veuran que poden viure molt millor si s’uneixen i lluiten contra la llufa gegant. Aquesta és la temàtica de la tradicional cercavila que organitza cada any l’entitat cultural La Casa del Sol Naixent. A les set del vespre s'iniciarà la cercavila, que des de la plaça del Mercat recorrerà els carrers del centre de Tremp. En acabar, tindrà lloc la tradicional aixecada del ninot i es repartirà xocolata desfeta entre els assistents.

La jornada comença de bon matí amb la construcció d’un ninot de paper i fusta de 10 metres d’alçada, anomenat la Llufa Gegant. La construcció es fa a la plaça de la Creu davant de l’ajuntament i els més petits hi participen activament enganxant papers, fulloles i altres objectes. La Llufa Gegant es penja al campanar de l’església, l’edifici més emblemàtic i destacat de la població.

Com a novetat d’aquest any, els organitzadors fan una crida als trempolins perquè els ajudin a "construir" el ninot gegant que penjarà del campanar. Amb l’objectiu de fer més participatiu l’acte, han citat a tots els que vulguin donar un cop de mà a dos quarts de dotze del matí a la plaça de la Creu. 

Els actes de Nadal de La Casa del Sol Naixent continuaran dissabte que ve amb la visita del Patge Reial, que recollirà les cartes als Reis Mags de tots els nens pallaresos. El 5 de gener, arribaran a Tremp els Reis Mags d'Orient carregats de regals.

Una tradició de 39 anys d'història

Ara fa 39 anys, un grup de joves monitors i monitores de l'entitat trempolina La Casa del Sol Naixent van tenir la idea de construir una llufa gegant i penjar-la del campanar. Aquesta innocentada és avui en dia una de les festes més originals i arrelades de la capital del Pallars Jussà. La Llufa Gegant, que està proveïda d’un sistema de cordes i corrioles permet pujar-la i baixar-la, segueix les instruccions que els nens li donen cantant i es mou segons la cançó. Finalment, el ninot es despenja del campanar i la mainada, que per a l’ocasió duu espelmes, el crema.

La cremada del ninot marca el final del regne de la broma i l’enganyifa a la ciutat i per pair bé la tornada a la normalitat, es serveix una xocolatada popular.