L'ajuntament de Solsona guanya el litigi amb la Policia Local

La sentència condemna la part demandant a satisfer les costes del procediment judicial

1200_1450788313PLcotxe_nou_gen13
1200_1450788313PLcotxe_nou_gen13
Redacció
22 de desembre del 2015
Actualitzat a les 23:31h
•    L’alcalde afirma que ‘ara, que l’assumpte queda ben resolt, cal girar full’ i mirar endavant per a una nova etapa 
•    A curt termini es preveu reestructurar la plantilla amb tres noves contractacions  

 

El jutge del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Lleida ha desestimat íntegrament el recurs interposat per la Policia Local de Solsona contra l’acord del Ple municipal del 29 de gener d’enguany en el qual es va aprovar la relació de llocs de treball (RLT) de l’Ajuntament. Així mateix, es condemna la part demandant a assumir les costes del procediment judicial. 

Per a l’alcalde, David Rodríguez, aquesta “és una sentència breu, clara i contundent”, que certifica el que el govern municipal va defensar des del principi: que “tot el procés d’elaboració i aprovació de la RLT s’havia fet correctament”. Igualment, lamenta l’actitud adoptada per la Policia Local, ja que “sempre hi va haver voluntat de diàleg”. “No vaig entendre mai perquè es duia l’afer fins a aquest extrem”, afegeix Rodríguez. 

El procés ha comportat “uns mesos de fredor en les relacions entre l’executiu i el cos policial”, però “ara cal girar full”, assegura el batlle. “La sentència marca el final d’una època pretèrita”. I amb aquesta qüestió “ben resolta”, és moment per posar fil a l’agulla a una reestructuració de la plantilla policial, que “la ciutadania percebi un bon funcionament de la Policia Local i els agents se sentin a gust al seu lloc de treball en benefici de tots”. 

Un dels arguments esgrimits per la Policia Local era que no s’havien valorat les especialitats i funcions que desenvolupen els agents en les fitxes descriptives de cada lloc de treball. L’altre era la suposada vulneració de l’article 25 del conveni del personal de l’Ajuntament, atès que la RLT comporta que tots els components de la Policia Local tenen un complement personal transitori amb el qual perdrien poder adquisitiu al cap dels anys al no especificar que seria absorbit pel component específic o de destí. 

Segons la sentència del jutge, ambdues justificacions es desestimen. D’una banda, l’exagent i representant sindical que va participar en l’elaboració de la RLT va manifestar que la valoració es va fer per a cada lloc de treball i les puntuacions globals obtingudes van ser signades pels representants. A més, en l’escrit de demanda no es raonen els indicis que duen a pensar el contrari. 

D’altra banda, quant a la vulneració del conveni del personal municipal, es recorda que el desenvolupament del complement personal i transitori ve marcat per la Llei 36/2014, de pressupostos per a l’any 2015. Tampoc s’accepta la suposada vulneració del conveni, ja que només garanteix les retribucions actuals, no les possibles absorcions d’increments futurs. 

Utilització política

L’alcalde qualifica d’“innacceptable la utilització política que a final del mandat passat i durant la campanya electoral es va fer d’aquest assumpte per part de CiU”. De totes maneres, prefereix no afegir llenya al foc i donar l’afer per tancat amb aquesta sentència favorable a l’Ajuntament. 

Més enllà del litigi i de les repercussions polítiques, David Rodríguez afirma estar convençut que cadascun dels integrants de la Policia Local són “unes bellíssimes persones i amb la responsabilitat de fer una gran tasca al servei dels ciutadans”. La reestructuració prevista per a un “termini de temps el més breu possible” consistirà, primer, en la contractació de tres persones. Una de les places serà amb rang d’inspector per ocupar el càrrec de caporal, “tal com estableix la llei i que es va recollir en la relació de llocs de treball a proposta de la Policia”, i dues més per cobrir baixes. I és que cal tenir present que “la plantilla de Solsona és molt justa”, segons l’alcalde. 

En el darrer Ple municipal el grup de Convergència va criticar la previsió de treure a concurs la plaça d’inspector. La primera formació de l’oposició considera que és un lloc de treball innecessari per les dimensions de Solsona i una plantilla de set agents i que suposarà un cost massa elevat.