Entre l'independentisme i la nova política

Un total de 313.836 lleidatans estan cridats a les urnes per escollir els quatre diputats que es reparteixen a la demarcació | La baralla pel quart escó centra l'interès d'una jornada on les forces clàssiques com PP i PSC poden quedar bandejats per les llistes independentistes i les de nou encuny

Àlvar Llobet
20 de desembre del 2015
Actualitzat a les 11:02h
Els lleidatans voten avui quatre diputats
Els lleidatans voten avui quatre diputats | Arxiu
Un total de 313.836 lleidatans estan cridats a les urnes aquest diumenge per decidir el repartiment els quatre diputats que es reparteixen a la demarcació de Lleida. 320 col·legis electorals i 534 meses acolliran els vots d'uns electors que per primer cop en unes eleccions generals votaran sense el xip del bipartidisme. L'espai central que abans ocupaven PP i PSOE ha estat ampliat a dues formacions més, Podemos i C's, les forces anomenades de la nova política que forçaran un canvi de paradigma polític com mai s'havia vist a l'Estat espanyol.

El nou aire d'aquestes forces emergents es combina, a Catalunya, amb l'empenta dels independentistes de Democràcia i Llibertat i d'ERC. Aquests dos factors són claus per entendre què pot passar avui a Catalunya i, en concret, a Lleida, on les enquestes han anat apuntant una implosió de les candidatures clàssiques com PP i PSC i una eclosió d'aquelles llistes de nou encuny que han provocat un frec a frec fins al punt que molts donen per plausible l'escenari d'un empat a quatre, fins ara inèdit a la història d'uns comicis espanyols a la demarcació.

Lluita pel quart diputat

Toni Postius de Democràcia i Llibertat i Xavier Eritja d'ERC tenen l'escó fermat, i Óscar Uceda, de C's, el té proper tot i la davallada que ha patit la seva formació durant la darrera setmana de campanya. On la lluita es fa més aferrissada és en el quart diputat, que se'l disputen Democràcia i Llibertat, que obtindria d'aquesta manera la victòria amb dos diputats, el PSC de Mònica Lafuente i En Comú Podem, candidatura que encapçala Jaume Moya, cap de cartell que ha anat guanyant força en els últims dies.