Pressupostos

Tàrrega crearà un Banc de Medicaments per a malalts crònics amb pocs recursos

Aquesta partida està prevista dins el pressupost municipal per a 2016, que ascendeix a 16,7 milions i que destinarà un 15% a la devolució del deute

per Redacció, Tàrrega | 18 de desembre de 2015 a les 17:41 |
Rosa Maria Perelló ha presentat els pressupostos del 2016 | Aj Tàrrega
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Tàrrega posarà en marxa l'any vinent a la ciutat un Banc de Medicaments per a persones amb pocs recursos econòmics que pateixin malalties cròniques. El projecte, si bé es troba en fase d'estudi, ja compta amb una partida inicial de 10.000 euros en el pressupost municipal de l'exercici 2016. Per accedir al Banc de Medicaments, amb una fórmula similar al Banc d'Aliments, caldrà un informe preceptiu dels serveis socials juntament amb un aval mèdic.

Així ho ha dit l'alcaldessa Rosa Maria Perelló, durant la presentació dels nous comptes, que ascendiran a 14.717.000 euros i que destinaran un 15% del total a la devolució de deute. Així mateix, també està prevista la construcció del pavelló esportiu de Col·legi Àngel Guimerà i s'urbanitzarà el carrer Urgell com a principals inversions.

 
A grans trets, és un pressupost de continuïtat caracteritzat pel manteniment de la prestació de serveis a la ciutadania i per l'obligació d'amortitzar préstecs. En aquest sentit, es destinaran 2,5 milions d'euros a la devolució del deute i interessos, cosa que suposarà prop d'un 15% del total dels comptes (enguany ha estat d'un 20%). Aquest fet certifica que Tàrrega ha deixat enrere les puntes d'amortització de crèdit dels darrers dos anys, segons l'equip de govern. D'aquesta forma, la càrrega financera de l'ens es reduirà fins al 90%, per sota del llindar d'endeutament del 110% que marca la llei. En xifres, el deute global (incloent factures pendents) es reduirà durant l'any 2016 fins als 14,7 milions d'euros, quan ara se situa en 17 milions d'euros.

Atenció social, educació i cultura, eixos de la política de despesa


Pel que fa a despesa ordinària, i després d'exercicis de retallada, el capítol de personal augmenta un 5% mentre que el de béns i serveis puja un 3,5%. Fins la partida de personal es comptabilitza la retribució del 50% de la paga extra als treballadors públics que fou suspesa el desembre de 2012. Quant a despeses, els apartats de benestar i cultura rebran les majors assignacions (amb un 12 i un 15% respectivament) apuntalant els ajuts als sectors més desfavorits i la potenciació de Tàrrega com a focus cultural.

Urbanisme (10%) i educació (9,2%) també esdevindran capítols amb més distribució de despesa. El major esforç en l'àmbit d'ensenyament seran les aportacions a les llars d'infants (un augment del 20%) i a l'Escola Municipal de Música (un augment del 10%) per eixugar el seu dèficit econòmic.


Urbanització del carrer Urgell i nou pavelló per al Col·legi Àngel Guimerà

Els comptes mantindran un volum similar pel que fa a inversions, situant-se en 1.180.409 euros, un 2,3% per sota de l'actual. Des del consistori s'insisteix que, un cop assolides les obligacions de sanejament del deute, es podran projectar majors inversions a partir de l'any 2017. De moment, les actuacions ''continuen sent realistes i tocant de peus a terra, centrant-nos en intervencions de millora de via pública i equipaments'', segons ha explicat Perelló.

Les principals intervencions planificades són la urbanització del carrer Urgell (150.000 euros); la construcció d'un pavelló esportiu al Col·legi Àngel Guimerà amb usos extraescolars (100.000 euros); pavimentacions de via pública (75.000 euros); o la renovació de voreres al carrer del Segle XX (63.683 euros).

Així mateix, es destinaran 150.000 euros com a primer termini de la compensació per l'ús del solar a la cantonada de les avingudes de Catalunya i Balaguer mentre que uns altres 106.900 euros serviran per resoldre el litigi amb els antics propietaris dels terrenys del Càmping Municipal. Tot i no aparèixer consignada als pressupostos, l'alcaldessa també ha destacat la materialització de l'itinerari no motoritzat per a vianants que discorrerà entre Tàrrega i El Talladell, amb una inversió de 164.236 euros que sufragarà la Diputació de Lleida.

 

Participació