La Paeria aprova el primer tràmit per construir una gran zona comercial

PSC i CiU aproven el conveni amb la promotora que vol construir una àrea comercial a Torre Salses, entre la Bordeta i Magraners

À.Ll
14 de desembre del 2015
Actualitzat a les 19:23h
La comissió s'ha celebrat aquest dilluns
La comissió s'ha celebrat aquest dilluns | Pau Juvillà
Els grups del PSC i CiU han aprovat aquest dilluns el primer tràmit per construir una gran zona comercial a l'espai de Torre Salses, entre els barris de la Bordeta i Magraners. Les dues formacions s'han posat d'acord per tirar endavant el conveni de la Paeria amb l'empresa Eurofund Investments La Villa que té per objectiu desdoblar i prolongar l'avinguda Víctor Torres, que connecta amb la LL-11 i que servirà d'accés principal al nou espai comercial. Aquest és el primer pas del projecte, que es portarà al ple del 22 de desembre.

Aquesta possibilitat és vista amb molt bons ulls per l'equip de govern de la Paeria, que veu com una gran oportunitat la construcció d'una via que garanteixi la connexió de la Rambla Ferran amb la Bordeta i la variant sud.   

El següent tràmit que s'haurà d'abordar en junta de govern i que va vinculat a la decisió que s'ha pres aquest dilluns és la modificació del pla parcial d'aquest espai (SUR42), que comporta una ampliació de la superfície comercial de 15.000 a 60.000 metres quadrats, una decisió que obliga a reduir l'espai per a usos residencials, que es redueix de 198.897 a 147.252 metres quadrats.

Aquest darrer punt no significa, però, una disminució dels habitatges, al contrari. El nombre de pisos augmenta ja que s'ha optat per projectar més edificis plurifamiliars enlloc de xalets.

ERC, Crida per Lleida i Comú, en contra

El portaveu d'ERC, Josep Maria Baiget, ha criticat que l'aprovació d'aquest tràmit es tracta d'un 'caramel enverinat perquè la consultora s'ofereix a pagar el vial a canvi de la requalificació dels terrenys'. En aquest sentit ha denunciat que "l'objectiu és preparar el terreny per canviar l'ús del sól de residencial a comercial", un canvi que "posa en perill el petit comerç de la ciutat, ja que es dóna llum verda a grans superfícies comercials de fins a 2.500 metres quadrats".

De la mateixa opinió és la Crida per Lleida-CUP, que també ha votat en contra. Els cupaires, que ja han anunciat que presentaran al·legacions, creuen que la possibilitat de fer una gran zona comercial "representa una modificació significativa del model de ciutat respecte del POUM existent i posa en perill el model comercial de la ciutat de Lleida".

La Crida critica també l'afectació que aquesta nova zona tindrà pel petit comerç, i lamenta que el nou vial s'hagi de fer mitjançant un conveni amb una empresa, un fet que significa que la construcció d'aquest accés estarà en mans privades. El regidor Pau Juvillà ha assegurat que aquest projecte és una operació com les que es feien a València durant els anys anteriors a la crisi econòmica.

Per la seva banda, el Comú de Lleida ja va anunciar la setmana passada el seu desacord amb aquest projecte, i va presentar una proposta per paralitzar-lo.


C's s'absté per manca d'informació

La formació que lidera Ángeles Ribes s'ha abstingut en la votació d'al·legant que li manca informació per decidir el sentit del seu vot. La portaveu del partit ha assegurat que durant la setmana perfilaran la seva postura.