Enquesta

Quin és el retrat polític del lleidatà?

El Centre d'Estudis d'Opinió dibuixa a partir d'una enquesta quines són les inclinacions ideològiques majoritàries dels habitants de la demarcació

per Àlvar Llobet, Lleida | 13 de desembre de 2015 a les 22:29 |
Imatge de les passades eleccions municipals | Martí Albesa
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A la demarcació de Lleida hi viuen actualment 429.947 persones segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La magnitud de l'univers poblacional lleidatà fa impossible saber els pensaments i les inclinacions ideològiques de cadascú, però el que sí que es pot fer és una aproximació a les tendències sociopolítiques del territori. El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha presentat una tirallonga de dades a partir de preguntes a persones que viuen a les comarques de Ponent i del Pirineu i que dibuixen un perfil general del lleidatà tipus.

Interessat per la política i inclinat cap a l'esquerra


Segons les respostes, el lleidatà es algú a qui li interessa "bastant" la política (un 53% dels enquestats així ho concreta) i que s'informa amb assiduïtat. Sobre ideologia, se sent més representat per l'esquerra que per la dreta política. Així, hi ha un 36% de persones que asseguren ser d'esquerres, un 23% de centre esquerra i un 11% del centre, mentre que només el 5% veuen la dreta com la seva opció.

Contra l'autonomisme de Catalunya i decebuts amb l'actual model de democràcia


Pel que fa a l'encaix entre Catalunya i Espanya, la resposta més majoritària dels habitants de la demarcació de Lleida és la de decepció envers el sistema administratiu actual. D'aquesta manera, un 78% dels enquestats considera "insuficient" el nivell d'autonomia que té Catalunya, però aquest elevat percentatge no és el mateix que el d'independentistes, que es fixa en un 56% de la població.

En relació al funcionament de l'actual democràcia, els lleidatans són contundents a l'hora de donar la seva opinió. Un 46,7% està poc satisfet amb el model democràtic, mentre que un 33,3% no n'està gens. En total, un 80% dels habitants de la demarcació no valoren de manera positiva el sistema democràtic espanyol.


Sobre catalanisme, el 30% assegura ser-ne "al màxim", un 10 sobre 10, una xifra que contrasta amb el 13% que diu sentir-se totalment espanyolista. En un terme mig, 5 sobre 10, s'hi troba un 20% de la població del territori.

Al Congrés vota en base a la ideologia política

Preguntats per la manera de decidir el vot en uns comicis al Congrés dels diputats, el 40% assegura que ho fa per ideologia, mentre que la segona opció és la d'aquells que ho fan a partir de les propostes electorals, que sumen un 36% dels enquestats. Decidir el vot en funció del líder només ho fa un 10% de les persones preguntades. 

ERC i CDC, els partits preferits

Dos partits ocupen les majors simpaties del lleidatà. El primer és ERC, que desperta la simpatia del 18% dels preguntats, mentre que CDC ho fa entre un 16% de les persones que han respost l'enquesta del CEO. En tercer lloc s'hi troba la CUP amb un 10% i en quart el PSC, amb un percentatge del 8%.

 

 

Participació