Menys població i més vella

Les noves dades de l'Institut Nacional d'Estadística reflecteixen una davallada del nombre de persones que viuen a la demarcació així com dels naixements que es produeixen

Gràfic del nombre de persones que viuen a Lleida
Gràfic del nombre de persones que viuen a Lleida | Àlvar Llobet
Àlvar Llobet
10 de desembre del 2015
Actualitzat a les 11:33h

Les dades demogràfiques que ha fet públiques en els darrers dies l'Institut Nacional d'Estadística (INE) no són optimistes. Almenys per a la demarcació de Lleida. Després que d'un creixement sostingut de la població als anys noranta i d'un boom a partir del 2000, quan en set anys Lleida va guanyar 68.219 persones, la tendència ha canviat, i el territori es va despoblant progressivament.

Les darreres dades de l'INE fixen la població de les comarques de Ponent i del Pirineu en 429.947 persones, una xifra que contrasta amb les 438.213 que es van registrar el 2012, l'any en què hi ha hagut més gent vivint a Lleida. Aquest procés de davallada no s'aturarà si s'atén a les previsions que fa el mateix estudi, que indica que
d'aquí 15 anys el territori haurà perdut unes 20.000 persones, un 5% de població.


Davallen els naixements, es mantenen les defuncions

La davallada del nombre de persones que viuen a la demarcació va en paral·lel a l'envelliment progressiu de la ciutadania. El nombre de naixements s'ha anat reduint de manera notable des de l'any 2005, mentre que l'índex de defuncions s'ha mantingut estable. Si l'any 2008 hi van haver 5.191 naixements, l'any passat n'hi van haver 4.124, 1.034 menys. Per contra, el nombre de morts s'han mantingut en uns índex en sintonia amb els nivells de població total al territori.

Les previsions de l'INE indiquen que la societat lleidatana, en línia amb el que passa amb la catalana, s'envellirà a conseqüència de la davallada dels naixements i de la poca arribada d'immigrants. Al 2029 hi haurà un 25% menys de naixements que els que hi ha ara.

A aquest fet se li suma la contenció del número de defuncions. N'hi haurà un 5,7% menys que actualment segons les previsions que ha fet l'organisme espanyol. D'aquesta manera, l'escenari que es preveu dibuixa una piràmide invertida on la gent de la tercera edat seran molts més que ara, i amb una esperança de vida mes llarga.