Els orígens de la Puríssima, la festivitat del 8 de desembre

La tradició es remunta al dogma catòlic que sosté que la Verge Maria no va ser concebuda "per pecat original" i, per tant, va néixer "pura"

Àlvar Llobet
08 de desembre del 2015
Actualitzat a les 10:07h

La Immaculada Concepció de Maria, a la plaça Sant Jaume. Foto: Xavier Sanfeliu


El dia de la Immaculada està marcat en vermell en els calendaris, com a festiu. Depèn de com escaigui l'any, la celebració d'aquesta diada pot generar, cop passa enguany, una tirallonga de dies festius que són ben rebuts pel turisme de neu i pels comerços, que aprofiten la situació per encetar el festival comercial nadalenc. La festa s'ha generalitzat i institucionalitzat, però quin és el seu origen?

La festivitat de la Immaculada cal buscar-la, com la majoria de dies festius assenyalats de la nostra societat, en una tradició catòlica que es remunta segles enrere. Des del segle XIV hi ha documentades a Catalunya i també a l'Estat espanyol nombroses confraries creades en honor a la Verge Maria, la Immaculada. Durant centúries, el catolicisme ha sostingut la creença que la mare de Jesús no va ser concebuda "per pecat original", i que, per tant, va nàixer "pura" o, si es vol en la seva variant més popular, "puríssima".

La Immaculada va ser festa de guardar en tot l'Imperi espanyol des de l'any 1644 després que nombrosos reis espanyols li professessin devoció i fins i tot duguessin la seva imatge en els seus penons militars. Aquesta tradició devota va reblar-se encara més quan el papa Climent XI va declarar l'any 1708 el dia de la Puríssima com una festa que abraçava tot el catolicisme.

Un segle més tard, el 1854, el papa Pius IX va anar un pas més enllà, i va declarar com a dogma la tesi que explica que la Verge Maria va ser concebuda sense pecat. Un fragment de la butlla Ineffabilis Deus del papa resa així: "Definim,afirmemipronunciemque la doctrinaque sosté quela SantíssimaVerge Maria va serpreservadaimmunede totatacade culpaoriginal des delprimer instantde la seva concepció,per singularprivilegi igràcia deDéuOmnipotent".

Per què el 8 de desembre?

Hi han diverses versions sobre les raons per les quals es celebra el dia de la Immaculada el 8 de desembre. En concret, se'n destaquen tres:

La primera es vincula amb la decisió de Pius IX de declarar dogma la tesi de la puresa de la Verge. Segons fonts històriques, aquest document va ser presentat un 8 de desembre, un dia que s'ha mantingut en el temps com a festiu.

La segona versió es fonamenta en que el dia de la Puríssima és el 8 de desembre pel fet que és quan es compleixen 9 mesos exactes de la data en que es celebra el naixement de la Verge Maria, el 9 de setembre.

La tercera és més de tall llegendari, i es basa en l'episodi de la Batalla
d'Empel, que va serun succés esdevingutentre el 7 i el 8 desembre del 1585durant les guerres de Flandes,en la quales van enfrontar l'exèrcitespanyol a una flota denavilisdelsrebels delsEstats Generals delsPaïsosBaixos. Segons diu la història, un soldat espanyol va trobar una talla de fusta amb la imatge de la Immaculada Concepció, que va ser col·locada en un improvisat altar. Aquella mateixa nit, un vent gèlid va glaçar les aigües del riu Mosa permetent que les tropes espanyoles ataquessin per sorpresa i derrotessin les holandeses. 

Els protestants, en contra

Els membres de l'Església protestant es posicionen en contra de les tesis catòliques en aquesta qüestió, ja que
 argumenten quesi Jesúsva necessitard'un ventresensepecat,tambéDéuva haver d'haverintervingut enla concepció de lamarede Maria,en la seva àvia,iaixísuccessivamental llargdel temps.La respostadel catolicismeés que nomésMariahavia demantenir-se lliurede pecat ja que ellaanava aconcebredirectamenta Crist,mentre que els seusancestresno.

D'altra banda, s'han aixecat veus crítiques des de fa anys a l'Estat espanyol pel fet que la festivitat del 8 de desembre begui d'unes fonts religioses, un fet no encaixa amb la definició d'un estat laic i aconfessional com és Espanya.