Els fallaires del Pirineu signen una declaració «de bones intencions»

La comunitat de fallaires ha signat a Andorra una declaració conjunta | L'objectiu és preservar l'essència de la festivitat

ACN
03 de desembre del 2015
Actualitzat a les 18:42h
La comunitat fallaire s'ha reunit aquest dijous al matí a Andorra
La comunitat fallaire s'ha reunit aquest dijous al matí a Andorra | ACN

La comunitat fallaire s'ha reunit aquest dijous al matí a Andorra. Foto: ACN


Les associacions de fallaires del Pirineu han signat aquest dijous una declaració conjunta per tal de preservar l'essència de la tradició de les falles, que aquesta setmana han estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La vicepresidenta de l'Associació de municipis fallaires de Catalunya i presidenta de l'EMD d'Isil i Alós, Sofia Isus, ha apuntat que "és una declaració de bones intencions que ha de culminar en un organisme internacional" que agrupi les associacions franceses, espanyoles i andorranes.

En aquest sentit, Isus ha afegit que es comprometen "a què el patrimoni immaterial no es malmeti amb els anys" i per tant, els compromisos que es busquen són "no perdre l'essència de les falles i que no es banalitzi la festa". I és que, entre altres coses, les associacions fallaires ara es proposen crear un organisme internacional que agrupi els espanyols, francesos i andorrans. El president dels Fallaries d'Andorra, Santi Sánchez, ha senyalat que "el document ha de salvaguardar els fonaments del que ha estat la candidatura". 
 

Representants de les diferents associacions fallaires, reunits a Andorra. Foto: ACN


Isus considera que la creació d'aquest organisme és necessària per tal que se "salvaguardi el Patrimoni, ja que d'aquí a sis anys quan la Unesco demani com està el patrimoni podem demostrar que no s'ha malmès". En aquest sentit, Isus ha remarcat que "el patrimoni immaterial no és com una església, sinó que està fet d'emocions i sentiments que es poden malmetre molt fàcilment".