La candidatura de les Falles crearà un organisme internacional per preservar els valors de la festa

El president de la Diputació, Joan Reñé, assegura que amb el segell de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO "es posarà Lleida al món"

À.Ll
02 de desembre del 2015
Actualitzat a les 16:22h
Els representants polítics han valorat la decisió de la UNESCO
Els representants polítics han valorat la decisió de la UNESCO | Àlvar Llobet

Els representants polítics han celebrat la decisió de la UNESCO Foto: Àlvar Llobet


Satisfacció i orgull. Els representants polítics lleidatans transmetien avui aquests dos sentiments després que la UNESCO catalogués ahir les Falles dels Pirineus com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assegurat que aquest nou segell "ha posat Lleida al món", alhora que ha reconegut la tasca d'institucions i entitats per bastir aquesta candidatura que "ha tingut un final feliç". Reñé ha posat l'accent també en el caràcter "immaterial" de la catalogació, que "dota de sentiment la realitat de la festa".

Es crearà un organisme internacional per preservar les Falles 

L'alcaldessa d'Alòs d'Isil i vicepresidenta de l'Associació de Fallaires, Sofia Isus, ha anunciat que la candidatura de les Falles impulsarà a partir d'ara un organisme internacional amb l'objectiu de preservar el valor de la festa. Sobre aquesta qüestió, Isus ha apuntat que aquest dijous es farà a Andorra, en el marc de la setena edició de la Trobada Fallaire, "una primera declaració d'intencions genèrica" per fer visible el compromís de Catalunya, Andorra i França amb la festa. 

Isus ha indicat que el fet que les Falles del Pirineu siguin Patrimoni Immaterial de la Humanitat "reforça l'autoestima del Pirineu", si bé ha explicat que aquesta nova situació no ha de suposar una "massificació" de turistes durant les properes edicions d'aquesta tradició, que es celebra durant el solstici d'estiu.

En la mateixa tessitura s'ha posat el director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig, que ha destacat que el nou estatuts de la celebració ha de suposar una millora de la "qualitat" de la festa més que no pas un augment desaforat de gent, alhora que ha posat en valor l'esforç unitari que han fet les entitats de Catalunya, Andorra i França per tirar endavant la candidatura. Puig ha remarcat que amb aquest nou segell, "el de màxim nivell que es pot assolir", es consolidarà aquesta festivitat en els nombrosos muncipis que la realitzen.