«Satisfacció» i «eufòria» al Pallars per la declaració de la UNESCO

Alins, Isil i La Pobla de Segur celebren en la intimitat la declaració de les falles com a Patrimoni de la Humanitat | Els actes oficials es mantenen a demà a les 19:30h

Jordi Ubach
01 de desembre del 2015
Actualitzat a les 19:07h
Veïns i veïnes d'Alins celebrant la declaració
Veïns i veïnes d'Alins celebrant la declaració | Jordi Montaña

S'han complert tots els pronòstics. Les falles del Pirineu són, des d'avui, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Després d'uns dies d'angoixa i espera per conèixer el veredicte de la UNESCO, l'organisme ha fet oficial aquest dimarts des de Namíbia el seu reconeixement a la candidatura "Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus", que inclou 63 pobles del Principat de Catalunya, Andorra, la Franja de Ponent i Occitània. Molts dels pobles que formen part de la candidatura han seguit l'anunci en directe a través d'Internet, als ajuntaments o locals socials corresponents.

Un cop coneguda la resolució, la celebració. De moment, però, serà en la intimitat, ja que els actes oficials, que es mantenen, estaven inicialment previstos per demà a les 19:30h. Així, avui toca compartir aquest moment amb els companys, la família i els amics. En declaracions a Pallars Digital, l'alcaldessa d'Alt Àneu, Laura Arraut, s'ha mostrat molt contenta pel reconeixement per part de la UNESCO i ha afegit que aquest és "molt positiu" pel municipi i per tots els pobles de la vall. A més, Arraut ha volgut destacar el paper que han jugat les falles d'Isil en el sí de la candidatura, una tradició que té molts anys i que "ha motivat la recuperació de les falles de molts altres pobles del Pallars".

A la Pobla de Segur no fa tants anys que se celebra aquesta tradició, però tot i així les falles han arrelat profundament entre la població. Ho explica l'alcalde de la població, Lluís Bellera, que també ha volgut mostrar la seva "satisfacció total" per la resolució de la UNESCO. En declaracions a aquest diari, Bellera ha destacat la feina i la dedicació de moltes generacions de fallaires de la Pobla, i ha emplaçat a la població a celebrar-ho demà al vespre en l'acte oficial. 

A Alins l'alegria és immensa. La regidora de cultura i membre de l'Associació Cultural i de Fallaires d'Alins, Georgina Casimiro, ha expressat la seva "eufòria" i ha expressat el que representa per un poble tan petit com Alins el formar part del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Per demà també hi ha preparada a Alins una baixada de falles, "un petit homenatge per celebrar-ho amb tot el poble", segons explica Casimiro. "Ara ens toca a seguir treballant perquè això es mantingui", ha sentenciat. Demà, a les 19:30h, toca celebrar-ho.