Som Patrimoni de la Humanitat!

La UNESCO reconeix les falles del Pirineu com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Jordi Ubach
01 de desembre del 2015
Actualitzat a les 17:21h
Les falles del Pirineu, Patrimoni de la Humanitat
Les falles del Pirineu, Patrimoni de la Humanitat | Joan Macaya

Les falles del Pirineu, Patrimoni de la Humanitat. Foto: Joan Macaya


S'han complert tots els pronòstics. Les falles del Pirineu són, des d'avui, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Després d'uns dies d'angoixa i espera per conèixer el veredicte de la UNESCO, l'organisme ha fet oficial fa uns minuts el seu reconeixement a la candidatura "Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus", presentada pel govern andorrà amb la col·laboració d'Espanya i França.

La candidatura "Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus" inclou 63 pobles de Catalunya, Andorra, el sud de l'Estat francès i la Val d'Aran. Totes aquestes festes tenen orígens molt antics, pre-cristians de culte al sol molt relacionades amb l'èxit de les collites, i l'arribada del bon temps amb el solstici de l'estiu. No obstant això, algunes també es relacionen amb la fecunditat, fer fora els mals esperits o els rituals solars.

Entre elles s'hi troben algunes festes molt populars al Pallars, com les falles d'Isil, on és tradició la baixada de grans troncs encesos de la muntanya. Com a representants pallaresos també formen part de la candidatura les falles de la Pobla de Segur i les d'Alins. Més enllà trobem, entre d'altres, les de Boí, Taüll, Erill-la-Vall, Barruera, Durro, El Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a l'Alta Ribagorça, les falles d'Arties i Les, a la Val d'Aran, o la Fia-faia del Berguedà.

Per demà hi ha organitzats una sèrie d'actes coordinats entre tots els municipis fallaires, que tindran lloc conjuntament a les 19:30h, en què es farà un repic de campanes i s'encendrà una foguera. A Isil, Alós, València d'Àneu es farà un acte on també hi haurà xocolatada. ​A la Pobla de Segur, s'encendrà la foguera i la falla de la Pobla a la plaça de l'Ajuntament i es llegirà el manifest de tots els pobles fallaires.

Satisfacció als municipis fallaires

Els actes de celebració previstos per demà es mantenen. Avui, doncs, toca celebrar-ho en la intimitat. L'alcaldessa d'Alt Àneu, Laura Arraut, s'ha mostrat en declaracions a Pallars Digital molt contenta per la resolució i ha afegit que el reconeixement és "molt positiu" pel municipi i per tots els pobles de la vall. A més, Arraut ha volgut destacar el paper que han jugat les falles d'Isil en el sí de la candidatura, una tradició que té molts anys i que "ha motivat la recuperació de les falles de molts altres pobles del Pallars".

A la Pobla de Segur no fa tants anys que se celebra aquesta tradició, però tot i així les falles han arrelat profundament entre la població. Ho explica l'alcalde de la població, Lluís Bellera, que també ha volgut mostrar la seva "satisfacció total" pel reconeixement de la UNESCO. En declaracions a aquest diari, Bellera ha destacat la feina i la dedicació de moltes generacions de fallaires de la Pobla, i ha emplaçat a la població a celebrar-ho demà al vespre en l'acte oficial.