El sector porcí català es «ven» a una dotzena d'importadors de carn xinesos

El conseller Ciuraneta ofereix a l'Associació Càrnia Xinesa la possibilitat d'assistir al proper saló Alimentària per conèixer a fons el mercat català

ACN
26 de novembre del 2015
Actualitzat el 27 de novembre a les 12:07h
Ciuraneta, amb el president de la China Meet Association
Ciuraneta, amb el president de la China Meet Association | ACN

Diverses empreses del sector porcí català han participat aquest dijous a Pequín en un Worshop B2B per vendre el seu producte i donar-se a conèixer entre una desena d'importadors de carn xinesos. L'acció, que ha estat impulsada des del Departament d'Agricultura i també la Fecic, ha comptat amb la participació del conseller Jordi Ciuraneta que ha mantingut una trobada amb el president de la China Meet Association, Li Shuilong, a qui ha ofert la possibilitat de visitar la propera edició del saló Alimentària que tindrà lloc al mes d'abril per tal de poder conèixer a fons el mercat català. El 70% de la carn de porc que exporta l'estat espanyol a la Xina es produeix a Catalunya i l'Estat s'ha situat en el darrer període com el tercer exportador mundial en aquest primer mercat mundial.
 
De les 12 empreses que han participat al B2B 7 eren catalanes i la resta espanyoles. Ciuraneta ha remarcat que més enllà de la relació que estableixen a nivell comercial les empreses catalanes amb les empreses xineses, a nivell institucional han ofert la possibilitat als responsables de la industria càrnia xinesa de poder assistir a la propera edició del saló Alimentària que tindrà lloc a l'abril. D'altra banda, el conseller també ha explicat que els xinesos han ofert la possibilitat de poder assistir l'any que ve a dos grans events que tenen lloc a la Xina on es posen més de 2.000 empreses interessades en la compra de carn de porc i productes derivats.

Ciuraneta ha afegit que tot plegat suposa que cal ''continuar insistint en aquest gran mercat que pot ser una part important del futur del nostre sector porcí''. Aquest Worshop ha estat la darrera acció en què el conseller d'Agricultura ha participat a la ciutat de Pequín en el marc de la missió comercial a la Xina amb una vintena d'empreses catalanes del sector de la carn, els cítrics i el peix. Fins dissabte, la comitiva catalana visitarà les ciutats de Shenzen i Hong Kong per tractar més assumptes vinculats directament amb el comerç de peix.

''Encara no estem autoritzats a Xina però és important ser en aquestes trobades comercials''

Albert Pinto és el representant d'un grup olotí de producció de carn que compta amb un escorxador i ven la carn de porc congelada a peces. Pinto ha explicat que la seva empresa encara no compta amb autorització per poder exportar a la Xina però que malgrat això cal ser present en aquest tipus de trobades ''perquè ens coneguin i en el futur puguem exportar aquí''. L'empresa a qui representa exporta el 80% de la seva producció a França, Europa i països del mercat asiàtic com Taiwan i Japó.

La Xina: el dotzè destí de les exportacions agroalimentàries catalanes

La Xina és el dotzè destí de les exportacions agroalimentàries catalanes i el quart mercat de destí fora de la Unió Europea. De moment, només s'hi permet l'exportació de car crua i despulles de porcí fresc o congelat, i pernil i paleta curada desossada amb un mínim de 313 dies de curació. Estan exclosos els embotits i el pernil i la paleta amb os, així com el pernil i la paleta amb menys temps de curació. Està pendent la modificació del protocol actual per a l'autorització de l'exportació de pernil i paleta amb os.

Les empreses productores han d'estar autoritzades per les autoritats xineses, i això, provoca que moltes de les exportacions a Hong-Kong es reexportin a Xina, fet pel qual podria dir-se que la Xina és el primer destí final de la carn d'origen català. Actualment estan en negociació l'ampliació del llistat de carn de porcí a exportar com els peus i les mans de porc.

La industria agroalimentària catalana representa el 17% del PIB industrial i el 3,7% del PIB total a Catalunya. El país compta amb unes 73.000 exportacions agrícoles i ramaderes. La carn i l'alimentació animal representen el 44% de la producció agroalimentària total, els olis i altres greixos un 9%, el pa i les pastes el 8% i el vi i el cava un 6%. Sobre el total d'exportacions espanyoles al 2014, un total de 240.035 milions d'euros, Catalunya representa el 25,07% ocupant el primer lloc del rànquing de comunitats autònomes.