La Diputació aprova el pressupost del 2016 amb l'únic rebuig de la CUP

L'organisme provincial ha tirat endavant els nous comptes amb els vots de CiU, ERC, PSC i UA | Les abstencions de C's i el PP i el no de la CUP han trencat amb quatre anys d'unanimitats en l'aprovació dels números

Àlvar Llobet
26 de novembre del 2015
Actualitzat a les 16:18h
El ple de la Diputació de Lleida
El ple de la Diputació de Lleida | Àlvar Llobet

La Diputació de Lleida ha aprovat els pressupost Foto: Àlvar Llobet


La Diputació de Lleida ha tirat endavant aquest dijous el pressupost del 2016, que contempla una reducció de 2,7 milions d'euros, una xifra que s'explica per la rebaixa de l'aportació de l'Estat, i que consolida els comptes fins als 103,6 milions. Els comptes han estat avalats pels diputats de CDC, UDC, ERC, PSC i UA, mentre que PP i C's s'han abstingut. L'únic vot en contra ha estat el de la CUP. Els sentits d'aquests tres vots han acabat amb quatre anys d'aprovacions per unanimitat dels comptes provincials. 

La vicepresidenta econòmica, Rosa Maria Perelló, ha detallat que els números de la institució de l'any vinent suposen una reducció del 2,5% respecte al pressupost del 2015, encara que ha posat l'accent en el fet que la Diputació continuarà aportant ajudes als consistoris de la demarcació, que es fixen en una tercera part dels nous números, és a dir, 40 milions d'euros segons ha apuntat, 32 en ajuts i plans locals directes i vuit en salut.

Unitat d'Aran valora "la voluntat de diàleg" de l'equip de govern

El representant d’Unitat d’Aran, Paco Boya, ha argumentat el sentit positiu del seu vot per la voluntat de diàleg que ha tingut l’equip de govern i per “l’esforç” que ha fet l’organisme en matèria de beques i transport escolar. Boya ha reclamat, no obstant, la necessitat d’impulsar la “represa econòmica” dels territoris de la demarcació de Lleida.

La CUP carrega contra les partides sanitàries, i vota no

El diputat de la CUP, Joel Jové, ha anunciat el vot negatiu de la seva formació, el primer en els darrers quatre anys. El representant cupaire ha justificat el sentit del seu vot ja que considera que moltes partides “són supèrflues”, i ha criticat l’equip de govern per destinar diners del pressupost en “sanitat” a inversions que no tocarien.

El PP veu positiu el pressupost, i recorda que l'Estat hi posa el 93% dels diners

La diputada del PP, Dolors López, ha apuntat la seva abstenció no sense abans insistir en el fet que el 93% del pressupost total de la Diputació provenen de l’Estat espanyol, alhora que ha lamentat les disminucions de les partides per les escoles bressol. La representant popular s’ha queixat també de la poca inversió que destina l’organisme a vies municipals, que ha demanat que es pugi fins a 700.000 euros, alhora que ha proposat la supressió de la quota que la Diputació paga a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

C's diu que cal vetllar per l'execució pressupostària en les comissions

Ángeles Ribes, líder de C’s, ha valorat positivament la tasca del govern provincial, i ha assegurat que la tasca que han d’afrontar les formacions polítiques de la Diputació és la de vetllar “per la correcta execució de les partides en les corresponents comissions”. El seu vot ha estat l’abstenció.

El PSC demana més inversió per als municipis, però avala els nous comptes

Qui sí ha votat a favor dels nous comptes ha estat el PSC. La diputada Sara Mestres ha destacat alguns dels punts positius que ofereix l’organisme en matèria d’assistència tècnica, si bé ha parlat de la diferència de 43 milions entre els ingressos i les despeses que té la institució. Aquesta xifra, ha dit Mestres, es podria destinar a la inversió municipal.

ERC dóna suport al govern provincial per resoldre part dels dèficits dels municipis

El segon grup de la cambra, ERC, també ha donat suport al nou pressupost atenent que la Diputació és una eina que resol part dels dèficits econòmics que pateixen els municipis. El portaveu de la formació, Jaume Gilabert, ha posat en valor la partida per les llars d’infants, així com també les de sanitat. El representant republicà ha fet referència també a l’augment de 200.000 euros del pressupost del Patronat de Turisme per campanyes de promoció, un fet que ha considerat “indispensable”.  Gilabert també ha demanat una partida especial per fer promoció de la fruita dolça.

Augmenta el pressupost per a l'àrea de noves tecnologies

Una altra de les prioritats del projecte de pressupost 2016 –amb un increment pressupostari del 70%– es concentra en l'àrea de Noves Tecnologies, on s'han previst 2,6 milions per a l'adquisició i implantació de totes les aplicacions informàtiques que han de facilitar una administració més àgil en la tramitació d'expedients i complidora amb la Llei de Transparència. La inversió, ha dit també contempla l'assessorament i el suport en aquesta matèria als 231 ajuntaments lleidatans. 

Nova partida per la millora de camins 

En aquest sentit, la vicepresidenta convergent ha explicat que la institució és sensible a les necessitats dels ajuntaments lleidatans, i ha exemplificat l'explicació amb l'anunci de la creació d'una nova partida per millorar els camins de la demarcació. En aquesta tessitura, l'organisme preveu una partida de 500.000 euros per arranjar vies rurals, uns diners que podrien augmentar en els propers anys de la legislatura. Perelló ha indicat també que la Diputació es planteja l'elaboració d'un pla quadriennal per l'arranjament de camins.

S'augmenta un 1% el sou dels funcionaris

El projecte de pressupost 2016 també contempla l'increment per llei en un 1% del sou dels funcionaris i l'abonament de la part pendent de la paga extra suprimida l'any 2012 pel Govern central. Així mateix, s'hi preveu partida per finalitzar la catalogació de la relació dels llocs de treball de la Diputació de Lleida.  

El deute de l'organisme és d'un 39,4%

El deute de l'organisme el situa al 39,4% dels ingressos corrents de l'any 2016, uns percentatge que no priva les inversions al territori ni tampoc les el finançament d'activitats. Sobre aquest mateix tema, es preveu amortitzar set milions d'euros, un fet que significa una reducció financera si es compara amb les actuacions que es feien en aquest sentit anys enrere.