​Un ramader del Sobirà, el primer de Catalunya en comercialitzar llet d'euga

Aquesta llet és la que més s'assembla a la materna i conté altes dosis de nutrients beneficiosos per l'organisme

per ACN , 25 de novembre de 2015 a les 11:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Primer pla del ramader Jordi Baró munyint una euga. Foto: ACN


Jordi Baró, un ramader del Pallars Sobirà, s'ha convertit en el primer de Catalunya i un dels pocs de l'Estat espanyol en comercialitzar llet d'euga a través de l'empresa Equpirinenc, formada per dos socis. Baró té una explotació de cavalls i vist el poc rendiment que treu amb els pollins va decidir diversificar el negoci i vendre llet d'euga. Aquesta llet, que de moment es pot adquirir a través d'Internet i en uns dies a Eugamare (Barcelona), és la que més s'assembla a la llet materna i conté altes dosis de nutrients beneficiosos per l'organisme.


Cada matí, Jordi Baró es desplaça al camp on les eugues pasturen i les muny al mateix prat. Aquesta operació la repeteix a mitja tarda. Diàriament extreu uns 10 litres de llet de cinc animals, la resta és per alimentar els poltres. Una vegada s'extreu la llet de l'euga, es porta en una sala blanca i es congela, ja que la llet es ven congelada. Baró explica que es tracta d'una llet totalment natural donat que els animals solament mengen herba dels prats del Pallars. La bona alimentació de les eugues augmenta la qualitat de la llet.

Ester Estany, enginyer tècnic agrícola i responsable d'Eugamare ha explicat que la llet d'euga té reconeguts efectes de desintoxicació i depuració de l'organisme, regeneració de la flora intestinal i del metabolisme i reconstitució del sistema immunitari. Estany afegeix que està indicada en casos de trastorns intestinals i digestius, trastorns hepàtics, alteracions de la pell i com a teràpia de suport a tractaments contra el càncer.

 

Pla general de la munyidora mòbil d'Equpirinenc. Foto: ACN


El cavall és un animal monogàstric (només té un estómac) i això significa que tots els nutrients se segreguen directament a la llet, ha explicat Estany. Un dels requisits imprescindibles perquè aquest producte doni el seu màxim rendiment és que les eugues estiguin en semillibertat i s'alimentin bé, dos característiques a les que responen les eugues de Baró.


En petites dosis aporta una sèrie de beneficis sobre determinades patologies, el que podria parlar-se d'aliment funcional i nutricèutic. És un aliment funcional perquè és un producte alimentari que gràcies a la seva qualitat biològica (bioquímica) dels seus components, atorga beneficis per a la salut més enllà de la nutrició bàsica. A cada pot de llet (75 centilitres) hi ha tres racions i costa uns 8 euros. La llet es ven congelada.
 

Pots de llet d'euga d'Equpirinenc preparats per vendre. Foto: ACN


Estany ha afegit que l'objectiu és que el client es vagi convençut que compra o que va a consumir un aliment amb alt valor nutricional i posseïdor d'uns efectes molt beneficiosos per a la salut.

 

Participació