Perseguida, salvada... i recordada

La Diputació de Lleida rep Paquita Sitzer, supervivent del règim nazi després de creuar el Pirineu per França | El president de l'organisme, Joan Reñé, remarca el seu "testimoni d'esperança", i posa en valor el projecte "Perseguits i Salvats", que recorda la fugida dels jueus del terror alemany

À.Ll
16 de novembre del 2015
Actualitzat a les 19:23h
Paquita Sitzer, aquest dilluns a la Diputació
Paquita Sitzer, aquest dilluns a la Diputació | Àlvar Llobet

Paquita Sitzer mostrant una foto amb la seva mare Foto: Àlvar Llobet


La Diputació de Lleida ha rebut aquest dilluns Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, que va salvar la vida als 5 anys fugint de l'Holocaust nazi el 1942 després de creuar els Pirineus des de França fins a la localitat de Les, a la Val d'Aran. Sitzer ha recordat els episodis de fugida de la seva família de la persecució nazi, i ha rememorat emocionada l'ajuda que els habitants del petit poble del Pirineu van dispensar als jueus que, com ella, es van aventurar-se muntanya endins per escapar del terror alemany.

"Ens volien fer tornar a França perquè no teníem la documentació, però aquella gent senzilla van dir a les autoritats que no feia falta, perquè ja érem en territori francès. Allò ens va salvar" ha assegurat Sitzer, que ha adoptat el nom de Paquita perquè la Guàrdia Civil del control de pas fronterer entre França i Espanya li va canviar el nom.

Sitzer ha repassat la seva història familiar, tot i reconèixer que no recorda molt de la travessia que va fer pels Pirineus, més enllà del que li han explicat i que ha pogut anar investigant amb els anys. Amb els seus pares i germà –i dos guies- va arribar a Les, procedent de Pau, on van ser acollits en una pensió de la localitat. Posteriorment la família es va traslladar a Barcelona i, posteriorment, van salpar des de Vigo fins arribar a Veneçuela, on encara resideix.    

Sitzer té previst visitar demà algun dels punts del cinquè itinerari del projecte 'Perseguits i salvats', promogut per la Diputació de Lleida.

Reñé diu que Sitzer encarna "un testimoni d'esperança"

Aquest projecte, que va protagonitzar un documental de TV3,  ha permès recuperar i senyalitzar cinc rutes d'evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial, itineraris que transcorren per la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya. El president de l'organisme, Joan Reñé, ha apuntat que les paraules de Sitzer són "un testimoni d'esperança".