Bicicletada contra la planta de compostatge d’Ossó de Sió

Els veïns denuncien la instal·lació a la Comissió Europea en considerar que és il·legal perquè s'ubica en una zona d'especial protecció d'aus

Imatge del grup de veïns que han fet la protesta
Imatge del grup de veïns que han fet la protesta | Estela Busoms
ACN
16 de novembre del 2015
Actualitzat a les 10:05h

Imatge del grup de veïns que han fet la protesta Foto: Estela Busoms


Un centenar de persones, la majoria veïns de l'Urgell, s'han mobilitzat aquest diumenge amb una bicicletada contra la planta de compostatge per al tractament de purins projectada a Ossó de Sió (Urgell), un projecte aturat durant anys però que ara s'ha reactivat després de rebre tots els informes favorables de la Generalitat. La protesta l'ha convocada la Plataforma Salvem els Plans de Conill, que ha anunciat que està estudiant l'estratègia legal per denunciar la instal·lació a la Comissió Europea en considerar que és il·legal perquè s'ubica en una zona d'especial protecció d'aus (ZEPA).

Segons l'entitat, l'activitat de la planta contravé les directives europees perquè l'activitat que s'hi portaria a terme és incompatible amb la preservació d'una àrea amb aquesta figura de protecció ambiental. A banda de l'afectació al medi i les possibles pudors, la Plataforma denuncia que també està en perill la recuperació de Conill, un poble ara deshabitat que pertany al terme municipal de Tàrrega però que dista poc més d'un quilòmetre del punt on està projectada la instal·lació.
 
La planta de compostatge està projectada a un extrem del municipi d'Ossó de Sió, a només tres quilòmetres del poble de la Figuerosa (que també pertany a Tàrrega), d'on aquest diumenge ha sortit la bicicletada que ha acabat al poble de Conill. L'empresari ramader que la promou pretén tractar-hi unes 13.000 tones de purins anuals procedents de les seves granges i s'ha compromès a no portar-hi cap altre tipus de residu, com plàstics, llots de depuradora o restes de poda. Ara mateix als terrenys ja s'hi ha excavat una gran bassa i hi ha material d'obra acumulat.

Actualment està en marxa la tramitació de la llicència ambiental després que l'Ajuntament d'Ossó de Sió n'hagi aprovat una proposta de resolució favorable. Fonts del consistori han assegurat a l'ACN que s'hi han vist obligats perquè, després de cinc anys, no podien continuar posant fre sense motiu a un projecte que té el vist-i-plau del Govern. Del contrari, diuen, el promotor els podria demandar per prevaricació, tal com els han indicat els seus assessors jurídics. Durant aquest temps han intentar convèncer el ramader perquè es fes enrere però no se n'han sortit. De moment està obert el període per presentar al·legacions a la llicència ambiental i, un cop resoltes, el projecte s'haurà de tornar a revisar per poder obtenir la llicència urbanística definitiva.

La vista posada a Brussel·les

La bicicletada d'aquest diumenge l'ha organitzada la Plataforma Salvem els Plans de Conill amb el suport de la Junta de Veïns de la Figuerosa, el fòrum l’Espitllera i el grup ecologista Ipcena. També tenen el suport de Seo-BirdLife, Ecologistes en Acció i ICV.

L'acció ha comptat també amb un grup d'adolescents d'un grup escolta de Tàrrega, que han fet el recorregut entre La Figuerosa i Conill a peu. Després han sortit mig centenar de bicicletes, moltes amb cadiretes incorporades per portar els nens i nenes més petits.

Un dels membres de la plataforma, Miquel Rodríguez, ha explicat que el primer que faran és presentar al·legacions a la tramitació de la llicència urbanística però volen anar més enllà. Tenen el compromís de l'eurodiputat ecosocialista Ernest Urtasun de fer un prec al Parlament europeu sobre aquesta qüestió i també estan estudiant la manera de portar el conflicte a Brussel·les.

De fet, tot indica que si no intervenen les autoritats comunitàries serà difícil aturar la planta ja que els mateixos opositors reconeixen que el promotor té tots els permisos perquè quan el projecte es va començar a tramitar la normativa vigent era més laxa. "Si el presentés ara li tirarien enrere només d'arribar els papers a l'Ajuntament", assegura una altra membre de la plataforma, Mireia Olcina.

Cal benefici pel territori, segons els opositors

Des de la plataforma afirmen que el promotor només busca construir un macromagatzem de fems que, al seu torn, li permeti justificar una ampliació de les seves granges. En aquest sentit, denuncien que la planta no aporta cap benefici al territori, al contrari, atempta contra el seu valor mediambiental i paisatgístic per les pudors, l'impacte visual i el perjudici per a les aus protegides a la ZEPA de Plans de Sió. "Els agricultors i ramaders han d'entendre que nosaltres també volem viure aquí i que és important que ens respectem entre tots; una planta de compostatge en aquesta zona és inviable", ha remarcat Olcina.