La Seu Vella de Lleida, protagonista d'un conte il·lustrat per Pilarín Bayés

El llibre s'ha presentat en el marc de l'acte institucional de commemoració dels 308 anys de la caiguda de la ciutat a mans de les tropes de Felip V

per ACN, Lleida | 11 de novembre de 2015 a les 15:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El llibre il·lustrat per Pilarín Bayés Foto: Salvador Miret


La Seu Vella de Lleida ha acollit aquest dimecres l'acte institucional de commemoració de l'11 de novembre del 1707, dia en què la capital del Segrià va caure a mans de les tropes borbòniques de Felip V. Durant la commemoració s'ha presentat el conte infantil 'Petita història de la Seu Vella', un petit relat il·lustrat per Pilarín Bayés –que no pogut assistir a l'acte per motius de salut- i escrit per Núria Piqué. El llibre repassa amb un to amable i senzill els diferents espais que configuren la vella catedral de Lleida, que aspira a ser reconeguda com a Patrimoni Mundial per la Unesco, sense deixar de banda la seva transformació en caserna i camp de concentració, moments il·lustrats de manera divertida amb els dibuixos expansius que caracteritzen l'obra de Bayés.
 
La sala gran de la Canonja de la Seu Vella de Lleida ha estat l'escenari de l'acte institucional, organitzat per la Paeria i la Generalitat, amb què la capital del Segrià commemora la seva capitulació de la ciutat en el decurs de la Guerra de Successió, ara fa 308 anys.


L'11 de novembre de l'any 1707 Lleida va caure en mans de les tropes de Felip V, esdevenint la primera derrota d'una ciutat de Catalunya en el marc d'un desfeta que acabaria set anys després amb la caiguda de Barcelona i de Cardona. A partir la Seu Vella es va convertir primer en presó, i després en caserna militar. Actualment, aspira a ser reconeguda com a Patrimoni Mundial per la Unesco, juntament amb el conjunt del turó que l'envolta.

El delegat del Govern a Lleida en funcions, Ramon Farré, ha recordat que aquella desfeta del 1707 va comportar la pèrdua de les llibertats per la ciutat de Lleida. "A Lleida hem patit molts estralls per raó de guerra però avui hem de celebrar que malgrat tot aquest poble segueix parlant en català i segueix reclamant les seves pròpies institucions i amb unes perspectives de futur molt clares davant nostre". L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, també ha recordat que Lleida va perdre amb la Guerra de Successió el règim de Paeria i la universitat, "dues fites importants que van contribuir a la capitat de Lleida durant l'edat mitjana " i que fins anys després no recuperaria.


Pel que fa a les relacions actuals entre Catalunya i l'Estat, Ros ha dit que "les coses no s'han fet bé ni tal com s'havien de fer" i ha criticat la manca de voluntat de diàleg i d'acords per part dels governs català i espanyol per arribar a una entesa sobre l'encaix de Catalunya a Espanya. "Les lleis s'han de complir però només amb les eines jurídiques no n'hi ha prou per tirar endavant projectes d'una societat", ha defensat l'alcalde de Lleida, tot afegint que "cal complir lleis però cal fer política i tant el govern de l'Estat com el de la Generalitat s'han deixat massa aviat de fer política i política és pacte i acords".

Conte de la Seu Vella


L'acte institucional també ha servit per presentar el llibre 'Petita història de la Seu Vella', un petit relat il·lustrat per Pilarín Bayés i escrit per Núria Piqué i promogut des del Consorci del Turó de la Seu Vella. Amb un to amable i senzill, el conte fa un repàs als diferents espais que configuren la vella catedral de Lleida sense deixar de banda la seva transformació en caserna i camp de concentració, moments tots ells il·lustrats de manera divertida amb els dibuixos expansius que caracteritzen l'obra de Pilarín Bayés -que no ha pogut ser present a l'acte per motius de salut-, segons ha explicat Núria Piqué.

El llibre, adreçat a nens i nenes de 8 a 12 anys, es presenta en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès) i amb el format habitual amb què l'Editorial Mediterrània edita aquesta reconeguda i famosa col·lecció de llibres i que, amb el de la Seu Vella, arriba als 294 contes editats. A més, el llibre es complementa amb un altre conte per pintar i amb adhesius per als més petits.

Per l'autora dels textos, aquesta publicació "és una eina magnífica de difusió del nostre patrimoni" ja que "faltava la Seu Vella" en aquesta col·lecció de contes de l'Editorial Mediterrània. També ha destacat el fet d'haver pogut treballar amb Pilarín Bayés, "una dona entusiasta de la vida i de la seva feina". El llibre s'ha gestat durant el darrer any, sobretot a partir de la visita que Bayés va fer al maig a la Seu Vella.

 

Participació