Torregrossa veta una ponència sobre la Guerra Civil per motius de «pau social»

El govern del municipi havia acceptat en un primer moment la ponència, que va ser prohibida posteriorment tot i haver-se realitzat en diversos municipis del Pla d'Urgell

À.Ll
10 de novembre del 2015
Actualitzat a les 15:42h

Josep Rubió, responsable de la ponència Foto: Centre d'Estudis de les Garrigues


Una conferència sobre els costos humans de la Guerra Civil a Torregrossa, al Pla d'Urgell, va ser vetada el passat 17 d'octubre pel govern del municipi. La ponència, que havia d'anar a càrrec de l'historiador i president del Centre d'Estudis de les Garrigues, Josep Rubió, va ser prohibida per garantir la pau social al poble. Rubió explica al digital Som Garrigues que aquest veto va arribar després que el consistori acceptés la xerrada proposada pel Centre de Recerques Mascançà, que va organitzar aquell dia unes Jornades d’Estudis.


Rubió assegura que la decisió de prohibir la conferència és "una actuació vergonyant, d’una ingerència cap a la llibertat d’expressió inexplicable, inadmissible i inqualificable en ple segle XXI". En aquest sentit, destaca que "ja va essent hora que les noves generacions comencin a saltar-se algunes pantalles de la història en blanc i negre”. Segons el diari, Rubió ha fet nombroses xerrades a la comarca sobre aquesta qüestió en municipis on s'hi van viure episodis molt durs. 

La ponència en qüestió ja existia ihavia estat publicada al número 5 de la revista Mascançà (2014) i exposada a les quartes Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell a Linyola l’any 2013.