Ciuraneta aposta per modernitzar el Canal d'Urgell per garantir aigua al Segarra-Garrigues

El conseller creu que l'informe del CADS no condiciona la viabilitat del projecte sinó que demostra la necessitat que hi hagi el màxim d'experts que opinin sobre el tema

ACN
07 de novembre del 2015
Actualitzat a la 1:09h
Jordi Ciuraneta, conseller d'Agricultura
Jordi Ciuraneta, conseller d'Agricultura | ACN
El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha apostat aquest divendres l'harmonització del riu Noguera Pallaresa i la modernització dels regadius històrics del Canal d'Urgell per tal de garantir l'aigua al canal Segarra-Garrigues. Ho ha plantejat com una ''estratègia de l'aigua'' vinculada a una ''estratègia alimentària'' a través d'un ús eficient del recurs en un país com Catalunya on no s'arriba al 40% de l'abastament. Les declaracions estan fetes després que el Govern hagi fet públic l'informe íntegre sobre el canal Segarra-Garrigues elaborat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) on s'indica que l'aigua del canal no està garantida. Ciuraneta creu però que no condiciona el canal sinó que justifica que hi hagi experts que n'opinin.
 
El conseller Ciuraneta ha apostat per una estratègia d'aigua vinculada a una estratègia alimentària que permeti un ús eficient de l'aigua per tal de tenir-ne suficient. D'aquesta manera ha respost a l'anàlisi que ha fet el CADS sobre el present i futur del canal Segarra-Garrigues on s'assenyalen una sèrie de condicionants que en comprometen la viabilitat econòmica i operativa a ple rendiment. Ciuraneta ha volgut desmentir que el canal no sigui viable i ha remarcat que hi ha aigua suficient per la infraestructura, tot i que cal fer canvis al model actual.

En aquest sentit, Ciuraneta ha apostat per fer una harmonització del riu Noguera Pallaresa, perquè té molta aigua i acaba anant al Segre. El conseller ha volgut remarcar que d'aquesta operació no se n'hauria d'anomenar ''transvasament'', un mot que considera que està ''estigmatitzat'' perquè sembla que es vulgui treure un recurs d'un lloc per portar-lo a un altre. ''Jo parlo d'harmonització perquè vol dir aprofitament sense afectar al medi'', ha recalcat Ciuraneta.

L'altre gran canvi que el conseller ha dit que caldria fer per garantir l'aigua al Segarra-Garrigues és la modernització dels regs històrics del canal d'Urgell, on a molts punts es rega amb el sistema d'inundació conegut com ''reg a manta''. Ciuraneta ha dit que cal ''racionalitzar'' aquests regs. El de la modernització de l'Urgell és un tema que s'arrossega des de fa anys i que s'ha vist condicionat per la falta de finançament. Això no obstant, el conseller ha assegurat que hi estan treballant. Tant el canal d'Urgell com el Segarra-Garrigues s'abasten del mateix sistema Segre-Rialb.

Finalment, Ciuraneta ha dit que l'anàlisi del CADS ''és bo'' ja que el Govern faci informes que avaluïn la feina que s'està fent per tal de corregir les coses que no estan bé és positiu. En aquest sentit, ha afegit que no condiciona la viabilitat del projecte sinó que li dóna ''el ressò i la potència que acaba tenint''. El conseller d'Agricultura ha fet aquestes declaracions durant la visita a les zones de l'Anoia i la Segarra que han patit desperfectes pels aiguats de dilluns.