Vallverdú rememora el «seu» Balaguer i crida a conservar el ruralisme davant una societat canviant

L'escriptor lleidatà obre la Festa Major de Balaguer amb un pregó on assegura que aquesta festivitat sobrepassa els límits del municipi gràcies a la popularitat de la figura del Sant Crist

Àlvar Llobet
06 de novembre del 2015
Actualitzat el 07 de novembre a les 7:20h
Vallverdú ha fet el pregó de la Festa Major de Balaguer
Vallverdú ha fet el pregó de la Festa Major de Balaguer | Joan Bové

L'escriptor lleidatà Josep Vallverdú ha estat l'encarregat d'obrir les festes del Sant Crist de Balaguer amb un pregó que ha servit per revalidar l'afecte que, ha dit, té per aquesta ciutat. Amb 92 anys, Vallverdú ha assegurat que encara li queden forces per escriure algun poema dedicat a la capital de la Noguera, localitat on ha instal·lat la seva residència des de fa poques setmanes. El premi d'Honor de les lletres catalanes ha rememorat la seva infantesa a i adolescència vinculades a Balaguer amb un reguitzell de curioses anècdotes que ha anat explicant talment com si es tractés d'un dels seus contes.

En aquesta tessitura, l'escriptor ha remarcat el fet que la Festa Major de Balaguer té la capacitat de superar les fronteres del propi municipi gràcies a la popular imatge del Crist crucificat, una icona coneguda i reconeguda arreu. Per fermar l'argument a favor de la importància del Sant Crist, Vallverdú ha repassat el tractament que les publicacions que apareixien a Balaguer durant la República, les revistes Pla i Muntanya i Finestral, feien dels actes de la Festa Major, que variaven en funció del seu caire polític.

25 anys després de ser pregoner del municipi per primer cop, Vallverdú ha centrat la segona part de la seva intervenció en els canvis "accelerats" de la societat i en el paper que ha de jugar Balaguer, una "petita ciutat" que ha de conservar, ha dit, els seus orígens rurals tot adaptant la "multiculturalitat". Així, l'escriptor ha posat l'accent en el fet que la Plaça del Pou i els carrers adjacents conservin el mateix ambient que anys enrere, i ha posat èmfasi en la Plaça Mercadal i el seu mercat setmanal dels dissabtes, a qui li ha dedicat un sonet que ha servit de coda del seu discurs.