Les comarques de Lleida, a la cua de Catalunya en recollida selectiva neta durant el 2014

Només la Segarra, l'Alt Urgell i el Pla d'Urgell es van situar per damunt de la mitjana catalana

ACN
05 de novembre del 2015
Actualitzat a les 23:24h

Recollida selectiva. Foto: Adrià Costa


Les comarques lleidatanes van generar 186.999 tones de residus municipals durant el 2014, un 3,3% més que l'any anterior, dels quals només un 25,08% corresponen a recollida selectiva neta, essent la de Lleida la demarcació amb un índex més baix, segons l'Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Només la Segarra (43,78%), l'Alt Urgell (39,42%) i el Pla d'Urgell (36%) es van situar per damunt de la mitjana de Catalunya (31,24%), mentre la Cerdanya (17,81%), va ser la comarca lleidatana amb pitjors resultats en recollida selectiva neta. Des de l'ARC remarquen l'estancament en la recollida selectiva i aposten per sistemes com ara el porta a porta o el pagament per generació per poder millorar aquestes dades.
 
La generació de residus municipals a les comarques de Lleida –sense incloure el Solsonès- es va incrementar un 3,3% durant l'any 2014, en relació amb el 2013, assolint un volum total de 186.999 tones. A Catalunya –després anys de reducció en la generació de residus- l'increment es va situar en l'1,7% (3,6 milions de tones), respecte al 2013. L'adjunt a direcció de l'Agència de Residus de Catalunya, Francesc Giró, atribueix sobretot aquest repunt a la recuperació econòmica. Pel que fa a la generació de residus per càpita, la mitjana de Catalunya va ser d'1,33 kg/habitant/any, mentre a la demarcació de Lleida va ser inferior, d'1,17 kg/habitant/any.

La Val d'Aran va ser el territori lleidatà amb una major generació de residus (2,13 kg/habitant/dia i 779,18 kg/habitant/any), seguit per la Cerdanya i els dos Pallars –comarques amb un important volum de visitants i segones residències-, mentre les Garrigues va ser la comarca que menys en va generar (0,99 kg/habitant/dia i 359 kg/habitant/any). Cal remarcar, però, que la Val d'Aran ha iniciat enguany la recollida selectiva.

Un 25% del total de residus dels municipis correspon a recollida selectiva neta

Del total de residus municipals, a les comarques lleidatanes la recollida selectiva neta, un cop extrets els residus impropis –els que no corresponen a la fracció on s'ha dipositat- va ser del 25,08%, per sota de la mitjana de Catalunya (31,24%). La Segarra va ser la comarca lleidatana amb un major índex de recollida selectiva neta (43,78%), seguida per l'Alt Urgell (39,42%) i el Pla d'Urgell (36%). Només aquestes tres comarques es van situar per damunt de la mitjana catalana. Per contra, la Cerdanya va ser la comarca amb un índex de recollida més baix de tot Catalunya (17,81%), seguida per les Garrigues (20,31%), segons les dades de l'ARC.

Quant a la fracció orgànica (FORM), la Segarra també va ser la comarca lleidatana amb un índex més elevat (76,97 kg/habitant/any), i a continuació, el Pla d'Urgell, l'Urgell i la Noguera, que també es van situar per damunt la mitjana catalana (44,01 kg/habitant/any). La Val d'Aran, va registrar pitjors resultats (5,62 kg/habitant/any). Per contra, en vidre la Val d'Aran encapçala la llista (46,95 kg/habitant/any), mentre la tanca el Segrià (13,35 kg/habitant/any).

Pel que fa a envasos lleugers, l'Alt Urgell (17,97 kg/habitant/any) va ser la comarca amb millors índex, mentre les Garrigues (6,55 kg/habitant/any), amb els pitjors. La Cerdanya encapçala la recollida selectiva en paper-cartró (40,01 kg/habitant/any), i a l'altre costat de la llista se situa la Noguera (10,92 kg/habitant/any).

Necessitat d'implementar sistemes com ara el "porta a porta"

L'adjunt a direcció de l'ARC, Francesc Giró, ha defensat la necessitat de millorar els índexs que s'estan obtenint pel que fa a recollida selectiva neta a Catalunya (31,24%) i a Lleida (25,08%) per tal de poder complir amb els objectius fixats per la Unió Europea, d'arribar al 50% l'any 2020 i al 70%, el 2030. Tot i això, el nou Programa de residus de Catalunya (PRECAT20) ja estableix per l'any 2020 que es pugui assolir un 60%.

"Hi ha molta feina a fer compartida entre els ens locals i els ciutadans per tal d'anar progressant", ha defensat Giró. En aquest sentit, ha defensat que les polítiques que s'estan aplicant des de l'ARC com ara l'increment dels cànons que paguen els municipis sobre les tones de brossa que dipositen a l'abocador "han d'incentivar que els municipis es posin les piles per millorar els resultats, implantant sistemes més eficients que permetin incrementar el reciclatge i que traslladin una responsabilitat compartida als ciutadans".

Aquest 2015 el cànon que paguen els ajuntaments per entrar residus a l'abocador és de 19,1 euros per tona, mentre la previsió del Govern per al 2016 és que sigui de 24,5 euros/tona, i el 2020, de prop de 50 euros/tona, fet que es traduirà en un augment en la taxa municipal de recollida de brossa que paguen els ciutadans.

Giró ha remarcat l'eficiència de sistemes com ara el 'porta a porta', així com d'altres que poden ajudar a millorar els resultats de recollida selectiva com ara sistemes de pagament per generació –que actualment només apliquen tres municipis de Catalunya, cap dels quals de Lleida- o el de contenidors tancats amb targeta intel·ligent que permet identificar l'usuari -encara no implementat a Catalunya-. Com a exemple, l'adjunt a direcció de l'Agència de Residus de Catalunya s'ha mostrat convençut que el Pallars Sobirà obtindrà durant el 2015 un dels millors índexs de recollida selectiva, després de la implantació del 'porta a porta'.

Ampliació de l'abocador de Montoliu

Finalment, Francesc Giró ha explicat que en aquests moments s'estan analitzant les ofertes rebudes en el concurs públic convocat per a l'ampliació de l'abocador de Montoliu de Lleida (Segrià), en el qual s'han presentat diverses empreses. Tot i que no ha concretat terminis, un cop feta l'anàlisi tècnica i econòmica de les ofertes es procedirà a l'adjudicació i l'empresa guanyadora no només s'encarregarà de l'ampliació del dipòsit sinó també de la construcció de la planta de tractament de fracció resta i de la millora l'ampliació de la planta de tractament de fracció orgànica. "És un model que tard o d'hora la resta de comarques lleidatanes hauran d'acabar implantant", ha afirmat.