Per què Agramunt va construir una residència al costat del riu Sió?

L'alcalde del municipi assegura que avui no es podria aixecar l'edifici a la mateixa zona | La normativa del 2002 contemplava poder construir en zona inundable

Àlvar Llobet
04 de novembre del 2015
Actualitzat el 05 de novembre a les 0:31h
El metge, el membre del consell d'administració de la residència, i l'alcalde d'Agramunt
El metge, el membre del consell d'administració de la residència, i l'alcalde d'Agramunt | Oriol Bosch

La tragèdia de la residència Ribera del Sió d'Agramunt, on han mort quatre àvies mentre dormien al ser sorpreses pel desbordament del riu, que va inundar l'habitació, ha obert la caixa dels interrogants sobre la construcció d'aquest centre, molt proper al Sió. La pregunta que més s'ha repetit en les darreres hores ha estat en relació a la ubicació d'aquesta residència i als avals que els organismes públics van donar per aixecar-la l'any 2002.

La qüestió ha generat molt debat, sobretot després que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hagin confirmat que la zona on està ubicat el geriàtric té la qualificació d'inundable. Aquesta catalogació la recull el nou Pla d'Ordenació Urbanístic (POUM) del municipi, encara en tràmit, on destaca que el carrer Ensenyament (on està la residència) és una zona "d'afectació generalitzada" per riuada. D'acord amb aquests criteris, i segons ha indicat el mateix alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, aquesta edificació no rebria la certificació corresponent si es volgués construir en aquest indret a dia d'avui.

La normativa permetia construir la residència en zona inundable

Per què, doncs, es va poder fer fa 13 anys? Dos circumstàncies ho van fer possible segons fonts de la Generalitat consultades per NacióLleida. La primera és que les normatives urbanístiques vigents l'any 2002 no concretaven el risc d'inundació com una restricció per aixecar edificis, de manera que moltes construccions van tirar endavant tot i estar en zones inundables on el risc de desastres com el de dimarts a Agramunt fos elevat.

La segona és que la residència estava en zona urbana, un fet que va possibilitar que el consistori va donar el permís de construcció sense haver de demanar els corresponents informes d'inundabilitat.

Tal com ja va explicar aquest diari després de consultar amb arquitectes, els estudis sobre les possibilitats d'inundacions s'han de demanar en els casos de construcció en sòl rústic, però no se sol sol·licitar en aquells on el sòl és urbà ja que s'entén que aquests tràmits han estat avalats pels diversos organismes que han aprovat el planejament urbanístic del municipi. En aquest sentit, la CHE i l'ACA han indicat que no tenen constància que l'Ajuntament d'Agramunt sol·licités els informes corresponents.

Un 15% del sòl urbanitzable de Catalunya es troba en zona inundable

Els professionals consultats asseguren, no obstant, que moltes de les zones de la demarcació de Lleida properes als rius on hi ha edificacions han estat inundades en la història recent, una afirmació que es rebla des del Col·legi de Geòlegs de Catalunya, que indica que el 15% del sòl urbanitzable a Catalunya es troba en zona inundable.

Mira si el teu habitatge està en una zona inundable